Потпредседник Иван Ђоковић и вицегувернер Покрајине Гуангдонг He Zhongyou о продубљивању односа сестринских покрајина

 

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, састао се данас са вицегувернером покрајине Гуангдонг Хе Џунгјуом (He Zhongyou), као и са званичницима владе, привредног, туристичког и сектора за инсотране послове ове сестринске покрајине, у циљу учвршћивања међусобних односа, размене искустава, планова и модела будуће сарадње у погледу инвестиција, привредних и туристичких потенцијала.

Делегација Покрајинске владе Аутономне покрајине Војводине борави у радној посети сестринској покрајини Гуангдонг у граду Гуангџоу, где се од 23. до 25. фебруара 2017. године, одржава Међународни сајам туристичке берзе, значајан за велико кинеско туристичко тржиште, на ком туристичку привреду Војводине заједнички заступају Покрајинска влада АПВ и Туристичка организација Војводине.

Потпредседник Покрајинске владе Иван Ђоковић је истакао значај добре сарадње сестринских покрајина, као и добрих политичких, стратешких и пријатељских односа председника две републике. ,,С обзиром на чињеницу да АП Војводина и покрајина Гуангдонг имају потписан споразум, исти може послужити као добар пример и другим покрајинама на који начин је могуће остварити добре пословне, политичке и пријатељске основе, као и на који начин их градити и унапређивати. Постоје могућности за сарадњу у многим областима, попут трговине, машинске и грађевинске индустрије, ИТ сектора, а превасходно у туризму. Наш нови ресурс јесте безвизни режим са НР Кином, као и успостављање директних летова на релацији Београд – Пекинг, у наредном периоду“, рекао је потпредседник Ђоковић у разговору са вицегувернером Гуангдонга, изразивши наду да ће Република Србија моћи да представља ,,мост“ између Европе и Кине.

Ђоковић је истакао потенцијале у области трговине, чији показатељи указују на могућности повећања увоза али и извоза у Кину из АП Војводине и то пољопривредних производа, вина и производа ИТ сектора, превасходно софтвера. Поред чињенице да је Војводина окружена великим тржиштима Европе, он је додао да су здрава храна, квалитетна вина, потенцијали геотермалних извора и лековитог блата, култура и традиција, мултиетничност, мултинационалност и мултиконфесионалност битни фактори које Војводина може да понуди као туристички производ становницима Гуангдонга.

Вицегувернер покрајине Гуангдонг је истакао чињеницу да су становници ове покрајине веома поносни на брзорастуће тржиште и економски раст који је махом вођен иновативном политиком и прилагођавањем привредног оквира светским токовима. Поред тога, као покрајина су остварили значајан помак и напредак у прилагођавању и померању трговинске структуре. У погледу туризма, који јесте и примарна тема данашњег сусрета, вицегувернер је нагласио да је евидентан знатно већи број туриста који годишње улазе у покрајину Гуангдонг, која са правом носи назив кинеске покрајине чији је сектор туризма у експанзији, са највећим бројем долазака страних и домаћих туриста.

По речима вицегувернера Гуангдонга, чији ресор обухвата сектор привреде, трговине, туризма, али и спољних послова, сам положај покрајине која излази на море, представља непресушан потенцијал на ком је и заснована стратегија развоја туризма ове покрајине, при чему се даљи ток развоја ове профитабилне области усмерава управо на обалу и потенцијале њених садржаја. Поред туризма, Гуангдонг је покрајина која има веома развијен сектор индустрије, чиме се отварају нове могућности за сарадњу са АП Војводином, превасходно у погледу информационо-комуникационих технологија, електронике, машинства, грађевинарства и прехрамбене индустрије.

Учесници сусрета су се сложили да је поред јачања односа двеју покрајинских влада, потребно удруженим снагама и средствима додатно мотивисати јавни и приватни сектор у оквиру области туризма, да уложе додатне напоре и охрабре потенцијалне туристе, како из Гуангдонга, тако и из АП Војводине, да се међусобно посећују и подигну свест о потенцијалима оба туристичка тржишта. Сама ,,размена“ људства повлачи за собом и размену културе и обичаја, што ће у многоме утицати на зближавање две сестринске покрајине на више нивоа. Као пример који иде у прилог овој тези, вицегувернер Hu Zhongyou је навео поједине сегменте из српске кинематографије, који су идеалан показатељ зближавања региона посредством културног наслеђа.