Иванишевић са партнерима и коизлагачима о наступу Покрајинског секретаријата за привреду и туризам на 45. Међународном сајму туризма у Београду

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, одржао је данас конференцију за медије поводом наступа Покрајинског секретаријата за привреду и туризам на 45. Међународном сајму туризма у Београду, уз учешће партнера и овогодишњих коизлагача, који су заједнички представили концепт наступа на Павиљону и у оквиру ,,Винске улице“.

Иванишевић је нагласио да је сарадња са Гаранцијским фондом АП Војводине заправо предуслов успешног учешћа Секретаријата на овом Сајму, те да ће сам наступ бити подељен на два сегмента.

,,На Павиљону Секретаријата ће се у прва два дана представљати носиоци ознаке квалитета ‘Најбоље из Војводине’, док ће се трећег дана представити будућност туризма, угоститељства на територији АП Војводине, а последњег дана ће представити удружења грађана где хоћемо да покажемо сву шароликост Војводине, односно свих који представљају биће Војводине. У другом важном сегменту, од значаја за туристичку понуду АП Војводине јесте ‘Винска улица’, која ће се налазити у пролазу између две хале, те свако ко уђе на Сајам мораће овом улицом да прође, у чему нам је партнер Удружење Срем- Фрушка гора. Поред ‘Вонске улице’ на којој ће излагати најмање двадесет винара, поставке на Павиљону Покрајинског секретаријата буду мењане на свака два дана“, истакао је Иванишевић.

Партнер Покрајинског секретаријата за привреду и туризам у реализацији наступа и на овогодишњем Међународном сајму туризма у Београду је Гаранцијски фонд АП Војводине, стога је директор Фонда, Ђорђе Раковић навео да је сам наступ ове институције већ традиционалан на поменутом Сајму, као најзначајнијој манифестацији посвећеној туризму како у Србији, тако и у региону.

,,Гаранцијски фонд је препознао туристичке и винске потенцијале Војводине, зато бих рекао да у последње четири године бележимо раст, пре свега, улагања у туризам, и у војвођанске винарије. То најбоље можемо да приметимо, с обзиром да смо присутни директно на привредном тржишту. Видимо број винара који се јавља Гаранцијском фонду и број људи који намерава да своја средства уложи у туризам у Војводини. Ако погледамо каматне стопе у банкама, неповољним по крајње кориснике, Фонд долази до изражаја. У претходних годину и по до две, забележили смо велик раст израдих гаранција“, рекао је Раковић, додавши да је од посебног значаја то што је издат велик број гаранција у области туризма и винарства, те да ће Гарнцијски фонд представити своје гарантне линије у овим областима на предстојећем Сајму.

Као представник корисника ознаке квалитета ,,Најбоље из Војводине“, коју сваке године додељује Секретаријат онима који у потпуности задовољавају све прописане критеријуме у области производње и пружања услуга, градоначелник Града Зрењанина, Симо Салапура, обратио се испред локалне самоуправе која је награђена ознаком ,,Најбоље из Војводине“ и то за организовање једног од назначајнијих манифестација – ,,Дани пива у Зрењанину“.

,,Данас промовишемо правац и пут који је трасирао Секретаријат, а који свакако има једну динамику раста у претходним годинама. Из Зрењанина долази манифестација ‘Дани пива’, једна од најстаријих и најмасовнијих манифестација, која ће се ове године одржати 39. пут и то од 6. до 11. августа. У богатој лепези понуде током манифестације ту су укуси за све и за свакога. Трудимо се да поред ове манифестације развијамо спортски, конгресни и манифестациони туризам“, рекао је Салапура.

Током трајања Сајма, Секретаријат ће настојати да представи образовне установе које ће ,,изнедрити“ нове кадрове у области туризма, угоститељства и хотелијерства. Тим поводом је директор Департмана за географију, туризам и угоститељство, Природно – математичког факултета Универзитета у Новом Саду, др Лазар Лазић, истакао да је ова образовна институција најбоља и најкомпетентнија за стручно усавршавање кадрова у овим областима, те да ће своје наставне програме представити на Сајму у Београду, уз подршку Секретаријата за привреду.

Напослетку, власник Винарије ,,Винчић“ из Ердевика, и члан Удружења произвођача вина и грожђа ,,Срем – Фрушка гора“, те један од носиоца највећег броја признања за своје производе, Александар Винчић, истакао је да се значај излагања у ,,Винској улици“, огледа у богатству понуде коју ће представити винари претежно са фрушкогорског виногорја, уз помоћ Секретаријата који ће обезбедити професионалан приступ винској дегустацији, као и одличну локацију на којој ће бити смештена ,,Винска улица“.

Овогодишњи 45. по реду Међународни сајам туризма на Београдском сајму се одржава од 22. до 25. фебруара 2024. године, а Секретаријат ће са коизлагачима представљати своје програме у току сва четири дана Сајма, уз одговарајуће тематске целине.

Земља партнер Секретаријата је и ове године Република Индија.