Ivanišević sa partnerima i koizlagačima o nastupu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, održao je danas konferenciju za medije povodom nastupa Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, uz učešće partnera i ovogodišnjih koizlagača, koji su zajednički predstavili koncept nastupa na Paviljonu i u okviru ,,Vinske ulice“.

Ivanišević je naglasio da je saradnja sa Garancijskim fondom AP Vojvodine zapravo preduslov uspešnog učešća Sekretarijata na ovom Sajmu, te da će sam nastup biti podeljen na dva segmenta.

,,Na Paviljonu Sekretarijata će se u prva dva dana predstavljati nosioci oznake kvaliteta ‘Najbolje iz Vojvodine’, dok će se trećeg dana predstaviti budućnost turizma, ugostiteljstva na teritoriji AP Vojvodine, a poslednjeg dana će predstaviti udruženja građana gde hoćemo da pokažemo svu šarolikost Vojvodine, odnosno svih koji predstavljaju biće Vojvodine. U drugom važnom segmentu, od značaja za turističku ponudu AP Vojvodine jeste ‘Vinska ulica’, koja će se nalaziti u prolazu između dve hale, te svako ko uđe na Sajam moraće ovom ulicom da prođe, u čemu nam je partner Udruženje Srem- Fruška gora. Pored ‘Vonske ulice’ na kojoj će izlagati najmanje dvadeset vinara, postavke na Paviljonu Pokrajinskog sekretarijata budu menjane na svaka dva dana“, istakao je Ivanišević.

Partner Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam u realizaciji nastupa i na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu je Garancijski fond AP Vojvodine, stoga je direktor Fonda, Đorđe Raković naveo da je sam nastup ove institucije već tradicionalan na pomenutom Sajmu, kao najznačajnijoj manifestaciji posvećenoj turizmu kako u Srbiji, tako i u regionu.

,,Garancijski fond je prepoznao turističke i vinske potencijale Vojvodine, zato bih rekao da u poslednje četiri godine beležimo rast, pre svega, ulaganja u turizam, i u vojvođanske vinarije. To najbolje možemo da primetimo, s obzirom da smo prisutni direktno na privrednom tržištu. Vidimo broj vinara koji se javlja Garancijskom fondu i broj ljudi koji namerava da svoja sredstva uloži u turizam u Vojvodini. Ako pogledamo kamatne stope u bankama, nepovoljnim po krajnje korisnike, Fond dolazi do izražaja. U prethodnih godinu i po do dve, zabeležili smo velik rast izradih garancija“, rekao je Raković, dodavši da je od posebnog značaja to što je izdat velik broj garancija u oblasti turizma i vinarstva, te da će Garncijski fond predstaviti svoje garantne linije u ovim oblastima na predstojećem Sajmu.

Kao predstavnik korisnika oznake kvaliteta ,,Najbolje iz Vojvodine“, koju svake godine dodeljuje Sekretarijat onima koji u potpunosti zadovoljavaju sve propisane kriterijume u oblasti proizvodnje i pružanja usluga, gradonačelnik Grada Zrenjanina, Simo Salapura, obratio se ispred lokalne samouprave koja je nagrađena oznakom ,,Najbolje iz Vojvodine“ i to za organizovanje jednog od naznačajnijih manifestacija – ,,Dani piva u Zrenjaninu“.

,,Danas promovišemo pravac i put koji je trasirao Sekretarijat, a koji svakako ima jednu dinamiku rasta u prethodnim godinama. Iz Zrenjanina dolazi manifestacija ‘Dani piva’, jedna od najstarijih i najmasovnijih manifestacija, koja će se ove godine održati 39. put i to od 6. do 11. avgusta. U bogatoj lepezi ponude tokom manifestacije tu su ukusi za sve i za svakoga. Trudimo se da pored ove manifestacije razvijamo sportski, kongresni i manifestacioni turizam“, rekao je Salapura.

Tokom trajanja Sajma, Sekretarijat će nastojati da predstavi obrazovne ustanove koje će ,,iznedriti“ nove kadrove u oblasti turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva. Tim povodom je direktor Departmana za geografiju, turizam i ugostiteljstvo, Prirodno – matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, dr Lazar Lazić, istakao da je ova obrazovna institucija najbolja i najkompetentnija za stručno usavršavanje kadrova u ovim oblastima, te da će svoje nastavne programe predstaviti na Sajmu u Beogradu, uz podršku Sekretarijata za privredu.

Naposletku, vlasnik Vinarije ,,Vinčić“ iz Erdevika, i član Udruženja proizvođača vina i grožđa ,,Srem – Fruška gora“, te jedan od nosioca najvećeg broja priznanja za svoje proizvode, Aleksandar Vinčić, istakao je da se značaj izlaganja u ,,Vinskoj ulici“, ogleda u bogatstvu ponude koju će predstaviti vinari pretežno sa fruškogorskog vinogorja, uz pomoć Sekretarijata koji će obezbediti profesionalan pristup vinskoj degustaciji, kao i odličnu lokaciju na kojoj će biti smeštena ,,Vinska ulica“.

Ovogodišnji 45. po redu Međunarodni sajam turizma na Beogradskom sajmu se održava od 22. do 25. februara 2024. godine, a Sekretarijat će sa koizlagačima predstavljati svoje programe u toku sva četiri dana Sajma, uz odgovarajuće tematske celine.

Zemlja partner Sekretarijata je i ove godine Republika Indija.