Иванишевић на првој конференцији посвећеној вештачкој интелигенцији у туризму у Србији – „Футуризам 2023“

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић истакао је данас, у оквиру прве конференције посвећене вештачкој интелигенцији у туризму у Србији „Футуризам 2023“, да су разговори о променама у тој области важан предуслов за њихову ефикасну примену у пракси, односно у туристичкој привреди.

Међу кључним темама конференције у Београду, чији је организатор Центар за дигиталну трансформацију при Привредној комори Србије, уз подршку ресорног секретаријата јесу обрада података и правни оквири у области туризма и угоститељства у Србији, компјутерска визија и анализа сентимената, генеративна вештачка интелигенција и језички модели.

„Покрајинска влада је обезбедила средства за прву обуку на територији АП Војводине за запослене у туризму за примену вештачке интелигенције у сврху побољшања туристичке понуде. Први циклус започињемо ове године, како бисмо се могли такмичити са великим светским тржиштима. Ако желимо да будемо најбољи, морамо да научимо људе како да примењују савремене алате“, казао је Иванишевић.

Учесници ће имати прилику да се упознају са аналитичким приступом и релевантним подацима који се могу користити за унапређење пословања, са правним аспектима примене вештачке интелигенције у туризму, као и са примерима добре праксе и искуствима у домаћим хотелима и туристичким агенцијама.

Примена вештачке интелигенције представљена је на штандовима излагача.

Током конференције било је речи и о доступним инструментима финансијске подршке за увођење напредних процеса у туризму, уз практичне савете за повећање прихода уз употребу вештачке интелигенције.

На скупу су учествовали представници Владе Републике Србије, Покрајинске владе, Привредне коморе Србије, јавног и приватног сектора.