Ivanišević na prvoj konferenciji posvećenoj veštačkoj inteligenciji u turizmu u Srbiji – „Futurizam 2023“

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je danas, u okviru prve konferencije posvećene veštačkoj inteligenciji u turizmu u Srbiji „Futurizam 2023“, da su razgovori o promenama u toj oblasti važan preduslov za njihovu efikasnu primenu u praksi, odnosno u turističkoj privredi.

Među ključnim temama konferencije u Beogradu, čiji je organizator Centar za digitalnu transformaciju pri Privrednoj komori Srbije, uz podršku resornog sekretarijata jesu obrada podataka i pravni okviri u oblasti turizma i ugostiteljstva u Srbiji, kompjuterska vizija i analiza sentimenata, generativna veštačka inteligencija i jezički modeli.

„Pokrajinska vlada je obezbedila sredstva za prvu obuku na teritoriji AP Vojvodine za zaposlene u turizmu za primenu veštačke inteligencije u svrhu poboljšanja turističke ponude. Prvi ciklus započinjemo ove godine, kako bismo se mogli takmičiti sa velikim svetskim tržištima. Ako želimo da budemo najbolji, moramo da naučimo ljude kako da primenjuju savremene alate“, kazao je Ivanišević.

Učesnici će imati priliku da se upoznaju sa analitičkim pristupom i relevantnim podacima koji se mogu koristiti za unapređenje poslovanja, sa pravnim aspektima primene veštačke inteligencije u turizmu, kao i sa primerima dobre prakse i iskustvima u domaćim hotelima i turističkim agencijama.

Primena veštačke inteligencije predstavljena je na štandovima izlagača.

Tokom konferencije bilo je reči i o dostupnim instrumentima finansijske podrške za uvođenje naprednih procesa u turizmu, uz praktične savete za povećanje prihoda uz upotrebu veštačke inteligencije.

Na skupu su učestvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, Privredne komore Srbije, javnog i privatnog sektora.