Представници Покрајинског секретаријата за привреду и туризам са делегацијом Републике Аустрије о улагању у област запошљавања

 

Нови Сад , 27. септембар 2017. – Делегација Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, на челу са замеником покрајинског секретара мр Павлом Почучом, састала се данас са делегацијом из Републике Аустрије, представницима Амбасаде Аустрије у Републици Србији, представницима јавног, приватног и цивилног сектора Аустрије, као и локалних самоуправа – Шабац, Кула и Апатин – учесницима на међународном пројекту ,,Подршка развоју едукација и запошљавања – SEED“ са партнерима из Аустрије. Поменути пројекат је финансиран од стране Аустријске развојне агенције АДА.

Пројекат SEED II је тренутно у другој фази имплементације, фокусиран превасходно на јачање социјалног аспекта, смањење стопе незапослености на локалном нивоу, уз интензивирање сарадње између јавног и цивилног сектора са привредницима.

Састанку је присуствовао и директор Едукативног центра за подршку професионалним и радним вештинама Нови Сад, Ђурађ Милановић, који је представио оперативну политику, мере и начин функционисања Центра, као и нове трендове у оквиру све заступљенијег дуалног образовања, преквалификација и доквалификација.

Посету делегације Републике Аустрије у Србију организовала је ,,Volkshilfe Austria”, компанија са вишедеценијском традицијом у сфери социјалне политике и социјалних програма, пружања стручне помоћи, запошљавања и заштите животне средине. Учесници су разговарали о Акционом плану запошљавања у АПВ, и у оквиру њега о кључним ставкама, појединостима и подрстицајним програмима и мерама Секретаријата, о сарадњи са локалним самоуправама у области запошљавања у Војводини, те о ефектима у погледу развоја и унапређења покрајинског тржишта рада. Гостима су била драгоцена искуства око спровођења програма и у оквиру Едукативног центра, јединственог у својој бранши, како у земљи, тако и у региону.

Заменик мр Почуч је истакао и значај социјалног предузетништва, које заузима посебно место у програмској политици Секретаријата, како би се подстакло запошљавање особа са инвалидитетом, као једне од маргинализованих социјалних група.

Делегације су посетиле административне и радне просторије Едукативног центра Нови Сад, где су учесници разменили искуства и примере добре праксе.