Потпредседник Ђоковић на Међународном форуму ,,Појас и пут – трендови сарадње Кине и Србије“: Многобројне споне двеју земаља плодно тле за унапређење у многим областима

Београд, 6. јун 2017. – Међународни форум ,,Појас и пут – трендови сарадње Кине и Србије“, одржан је данас у хотелу ,,Falkensteiner“ у Београду, у циљу јачања сарадње и традиционалног пријатељства НР Кине и Републике Србије. Форум су организовали Кинеска академија друштвених наука са Конфуцијевим институтом Универзитета у Новом Саду и Друштвом кинеско-српске културне размене у Београду.

О значају сарадње две земље и њених покрајина на отварању Форума говорио је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић.

Форум је имао за циљ да представи како основна полазишта и обележја темеља иницијативе ,,Један појас, један пут“, као једног од најамбициознијих развојних пројеката данашњице, тако и додатне и споредне аспекте, који свакако утичу на имплементацију овог глобалног пројекта. Такви аспекти су образовање, екологија, енергетска ефикасност, али и нов концепт ,,трећи стуб културолошких обележја“, тачније кинеске културе која бива све заступљенија, како у Европи, тако и на Америчком континенту, те неговања људских и моралних вредности, као и цивилизацијских тековина.

У свом обраћању потпредседник Ђоковић је посебно истакао чињеницу да је АП Војводина сестринска покрајина са три кинеске провинције, те да постоји мноштво позитивних аспеката у погледу економске, трговинске и културне сарадње, али и инфраструктурни и енергетски пројекти, рад Конфуцијевог института. ,,У политичкој, геостратешкој и иделошкој равни, пројекат ,,Један појас, један пут“ је веома важан, као и промоција принципа трећег стуба културолошких и цивилизацијских тековина, али и чињеница да је Србија препозната као једна од кључних стратешких земаља у оквиру пројекта. Данас Кина и Србија имају прилику да учествују у заједничком пројекту, који кроз изградњу светске инфраструктуре и јачање економије, трговине и привредне сарадње, јача не само светске интеграције и шири културу, већ утемељује и поменути трећи стуб цивилизацијске културе која долази из Кине“, рекао је Ђоковић.

По његовим речима, овај глобални пројекат демантује теорије неокапиталистичког друштва о крају историје и сукобу цивилизација, те у економским и привредним размерама демантује светску економску политику. ,,Сва културна надградња друштава би требало да представља надградњу укупног човечанства и да потиче од слободног човека који сам ствара и привређује и својом зарадом надграђује и побољшава своје вредности, али и вредности друштва чији је део“.

,,Појас и пут“, у оквиру кога је Република Србија препозната као стратешки партнер, јесте инфраструктурни пројекат, односно савремена верзија древног Пута свиле, често виђен као златна ера глобализације. Са више од 68 земаља и 4,4 милијарди људи, овај пројекат јасно показује да географска разуђеност и удаљеност земаља које су укључене у његову имплементацију, не представљају несавладиве и непремостиве препреке.

Поред представника организатора данашњег Форума, учесницима су се обратили и представници Асоцијације кинеских привредника Србије, потом представници академске сфере, професори и угледни привредници Кине и Србије, представивши све тешњу повезаност и сарадњу на скоро свим пољима двеју земаља. Представљен је и Конфуцијев институт Универзитета у Новом Саду, који је поред Института у Београду, са правом постао неодвојиви део велике породице Конфуцијевих института у читавом свету, која данас обухвата више од 500 института.

Такође, данас у 18.30 часова, у просторијама хотела ,,Radisson Blue Old Mill“ потпредседник Ђоковић ће се обратити учесницима стручног јавног скупа поводом предстојеће манифестације 59. Међународно оцењивање вина ,,Вино Љубљана”, и том приликом истаћи појединости програмске политике и подстицајних мера Секретаријата за привреду и туризам намењених привредним субјектима и цивилном сектору за учешће на регионалним и међународним сајмовима. Гостима ће се обратити и директор Љубљанског сајма Изток Брицл директор ,,Вино Љубљана“ Матјаж Ковачич.