Potpredsednik Đoković na Međunarodnom forumu ,,Pojas i put – trendovi saradnje Kine i Srbije“: Mnogobrojne spone dveju zemalja plodno tle za unapređenje u mnogim oblastima

Beograd, 6. jun 2017. – Međunarodni forum ,,Pojas i put – trendovi saradnje Kine i Srbije“, održan je danas u hotelu ,,Falkensteiner“ u Beogradu, u cilju jačanja saradnje i tradicionalnog prijateljstva NR Kine i Republike Srbije. Forum su organizovali Kineska akademija društvenih nauka sa Konfucijevim institutom Univerziteta u Novom Sadu i Društvom kinesko-srpske kulturne razmene u Beogradu.

O značaju saradnje dve zemlje i njenih pokrajina na otvaranju Foruma govorio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković.

Forum je imao za cilj da predstavi kako osnovna polazišta i obeležja temelja inicijative ,,Jedan pojas, jedan put“, kao jednog od najambicioznijih razvojnih projekata današnjice, tako i dodatne i sporedne aspekte, koji svakako utiču na implementaciju ovog globalnog projekta. Takvi aspekti su obrazovanje, ekologija, energetska efikasnost, ali i nov koncept ,,treći stub kulturoloških obeležja“, tačnije kineske kulture koja biva sve zastupljenija, kako u Evropi, tako i na Američkom kontinentu, te negovanja ljudskih i moralnih vrednosti, kao i civilizacijskih tekovina.

U svom obraćanju potpredsednik Đoković je posebno istakao činjenicu da je AP Vojvodina sestrinska pokrajina sa tri kineske provincije, te da postoji mnoštvo pozitivnih aspekata u pogledu ekonomske, trgovinske i kulturne saradnje, ali i infrastrukturni i energetski projekti, rad Konfucijevog instituta. ,,U političkoj, geostrateškoj i ideloškoj ravni, projekat ,,Jedan pojas, jedan put“ je veoma važan, kao i promocija principa trećeg stuba kulturoloških i civilizacijskih tekovina, ali i činjenica da je Srbija prepoznata kao jedna od ključnih strateških zemalja u okviru projekta. Danas Kina i Srbija imaju priliku da učestvuju u zajedničkom projektu, koji kroz izgradnju svetske infrastrukture i jačanje ekonomije, trgovine i privredne saradnje, jača ne samo svetske integracije i širi kulturu, već utemeljuje i pomenuti treći stub civilizacijske kulture koja dolazi iz Kine“, rekao je Đoković.

Po njegovim rečima, ovaj globalni projekat demantuje teorije neokapitalističkog društva o kraju istorije i sukobu civilizacija, te u ekonomskim i privrednim razmerama demantuje svetsku ekonomsku politiku. ,,Sva kulturna nadgradnja društava bi trebalo da predstavlja nadgradnju ukupnog čovečanstva i da potiče od slobodnog čoveka koji sam stvara i privređuje i svojom zaradom nadgrađuje i poboljšava svoje vrednosti, ali i vrednosti društva čiji je deo“.

,,Pojas i put“, u okviru koga je Republika Srbija prepoznata kao strateški partner, jeste infrastrukturni projekat, odnosno savremena verzija drevnog Puta svile, često viđen kao zlatna era globalizacije. Sa više od 68 zemalja i 4,4 milijardi ljudi, ovaj projekat jasno pokazuje da geografska razuđenost i udaljenost zemalja koje su uključene u njegovu implementaciju, ne predstavljaju nesavladive i nepremostive prepreke.

Pored predstavnika organizatora današnjeg Foruma, učesnicima su se obratili i predstavnici Asocijacije kineskih privrednika Srbije, potom predstavnici akademske sfere, profesori i ugledni privrednici Kine i Srbije, predstavivši sve tešnju povezanost i saradnju na skoro svim poljima dveju zemalja. Predstavljen je i Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu, koji je pored Instituta u Beogradu, sa pravom postao neodvojivi deo velike porodice Konfucijevih instituta u čitavom svetu, koja danas obuhvata više od 500 instituta.

Takođe, danas u 18.30 časova, u prostorijama hotela ,,Radisson Blue Old Mill“ potpredsednik Đoković će se obratiti učesnicima stručnog javnog skupa povodom predstojeće manifestacije 59. Međunarodno ocenjivanje vina ,,Vino Ljubljana”, i tom prilikom istaći pojedinosti programske politike i podsticajnih mera Sekretarijata za privredu i turizam namenjenih privrednim subjektima i civilnom sektoru za učešće na regionalnim i međunarodnim sajmovima. Gostima će se obratiti i direktor Ljubljanskog sajma Iztok Bricl direktor ,,Vino Ljubljana“ Matjaž Kovačič.