Потпредседник Ђоковић домаћин свечане доделе сертификата за обуке у професионалним и радним вештинама младим Ромима и Ромкињама

 

Нови Сад, 17. октобар 2019. – Након успешно завреног првог циклуса курсева у Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад, данас је у Покрајинској влади одржана свечана додела сертификата за обуке младим Ромима и Ромкињама. Обуке су организоване кроз пројекат под називом „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“, који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), уз подршку Немачке развојне сарадње, а путем обука у Едукативном центру Нови Сад.

На свечаној церемонији, уручено је 63 сертификата незапосленим Ромима и Ромкињама, узраста од 16 до 35 година, ће добити сертификате и то за следећа занимања: пекар, кувар, фризер, педикир, маникир, посластичар, бравар, алатничар и руковаоц грађевинским машинама.

Циљ програма обука је пружање подршке инклузији, економском оснаживању и оспособљавању за рад особа из посебно рањивих група, повећање њихових шанси на тржишту рада и смањивање дугорочне незапослености. Активности у оквиру самог пројекта су усмерене ка унапређењу оквира, структуре и механизама за спровођење Стратегије на националном и локалном нивоу, уз охрабривање промена ставова у друштву према маргинализованим групама у Србији.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, у својству суорганизатора и домаћина свечаности, поздравио је учеснике истакавши да Едукативни центар Нови Сад прати Стратегију и Покрајински акциони план запошљавања који је Покрајински секретаријат за привреду и туризам предложио Покрајинској влади, те да је ово само једна у низу мера.

,,Сматрамо да незапослен припадник ромске и других националних заједница, проблем који посебно пагађа маргинализоване и тешко запошљиве групе, које су често искључене из производних процеса, образовања. Стога смо одлучили да подржимо Едукативни центар и ГИЗ, да кроз образовне профиле препознамо и поменуту групу. Секретаријат је својим конкурсима додатно бодовао, како женско предузетништво, тако и особе са инвалидитетом, Роме и остале социјално-угрожене категорије становништва“, рекао је Ђоковић, додавши да је потребно осврнути се око себе и усагласити се да у нашем друштву постоји велик проблем, економске миграције, које једнако погађају све друштвене слојеве.

Ове године, Едукативни центар је реализовао обуке из области неге косе и тела, руковаоца грађевинским машинама и виљушкаром, потом обуке за вођење пословних књига, куваре и пекари.

,,Управо кроз преквалификације и доквалификације, сплет мера финансијске подршке, како за самозапошљавање, тако и за укључивање у већ постојеће компаније, можемо да спречимо миграторна кретања у нашој држави, у супротном, суочићемо се са проблемом недостатка радне снаге. Стога ће Секретаријат настојати да издвоји додатна средства и пронаћи прави модел мера да све оне под ударом социјалне неједнакости задржимо у Војводини и Републици Србији“, рекао је Ђоковић.

Пројекат „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ се одвија у сарадњи са кабинетом потпредседнице Владе Републике Србије Зоране Михајловић, која је уједно председница Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године. Активности у оквиру пројекта су усмерене ка унапређењу оквира, структуре и механизама за спровођење Стратегије на националном и локалном нивоу, уз охрабривање промене ставова у друштву према маргинализованим групама у Србији.

Учесницима данашње свечаности обратили су се и саветник потпредседнице Владе и представник Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња 2016-2025., др Ненад Иванишевић, пројектни менаџер, Александра Димић-Угринај, као и млади полазници обука који су изразили задовољство приликом да стекну радне вештине тражене на тржишту, што ће им омогућити да активно траже запослење, даље се усавршавају и постану „ковачи своје среће“.