Потпредседник Иван Ђоковић: Потребно је значајније промовисати квалитет војвођанских вина на међународним и регионалним сајмовима и манифестацијама

 

Нови Сад, 7. јун 2017. – На јучерашњем скупу у просторијама хотела ,,Radisson Blue Old Mill“ у Београду, посвећеном предстојећој манифестацији 59. Међународном оцењивању вина ,,Вино Љубљана”, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, изнео је програмску политику и подстицајне мере Секретаријата намењене превасходно произвођачима вина за учешће на регионалним и међународним сајмовима. Организатор и иницијатор скупа је специјализовани магазин ,,ТУ!“ посвећен туризму и угоститељству.

Потпредседник Ђоковић је напоменуо да српска, а самим тим и војвођанска вина, показују како квалитет, тако и карактер и свакако предњаче међу најатрактивнијим винима, превасходно Фрушкогорско виногорје, Вршачко виногорје са Делиблатском пешчаром, виногорје Суботице и Палића.

,,Иако је квалитет војвођанских вина присутан и евидентан, она нису довољно промовисана у земљи и окружењу. Њихове чари су познате само упућенима, који управо и негују винску културу. Покрајинска влада и Секретаријат за привреду, као и Секретаријат за пољопривреду, ће у наредном периоду значајније промовисати наша вина, за шта је већ предузет низ мера за подстицање винарства и виноградарства“, рекао је Ђоковић.

По његовим речима, уз подршку Секретаријата за привреду, винари се већ традиционално представљају на сајмовима у Словенији и то на сајму АГРА у Горњој Радгони и сајму МОС у Цељу, у оквиру изложбеног простора Секретаријата, али и да постоји простор за нове идеје и концепте подстицаја за више винара и за друге сајмове и манифестације посвећене винима. 

У присуству бројних представника винарија са територије Србије и АП Војводине, директор ,,Вино Љубљана“ Матјаж Ковачич који је представио предност учешћа и стицања обележја у оквиру такмичења и рангирања на Сајму ,,Вино Љубљана“, док је представник Развојне агенције Србије винарима такође предочио подстицајне мере и могућност остваривања истих.

Најстарије такмичење и оцењивање вина међународног карактера, 59. Међународно оцењивање вина ,,Вино Љубљана”,  ове године се одржава од 30. јуна до 2. јула, у велелепном здању Љубљанског дворца. У оквиру овог сајма који настоји да прати глобалне трендове у оквиру делатности узгоја и производње вина, оцењују се узорци и додељују престижне награде.  

,,Вино Љубљана” је референтно такмичење, са највишим почастима, препознато на међународној светској сцени као један од десет најпрестижнијих сајмова посвећен оцењивању вина.