Potpredsednik Ivan Đoković: Potrebno je značajnije promovisati kvalitet vojvođanskih vina na međunarodnim i regionalnim sajmovima i manifestacijama

 

Novi Sad, 7. jun 2017. – Na jučerašnjem skupu u prostorijama hotela ,,Radisson Blue Old Mill“ u Beogradu, posvećenom predstojećoj manifestaciji 59. Međunarodnom ocenjivanju vina ,,Vino Ljubljana”, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, izneo je programsku politiku i podsticajne mere Sekretarijata namenjene prevashodno proizvođačima vina za učešće na regionalnim i međunarodnim sajmovima. Organizator i inicijator skupa je specijalizovani magazin ,,TU!“ posvećen turizmu i ugostiteljstvu.

Potpredsednik Đoković je napomenuo da srpska, a samim tim i vojvođanska vina, pokazuju kako kvalitet, tako i karakter i svakako prednjače među najatraktivnijim vinima, prevashodno Fruškogorsko vinogorje, Vršačko vinogorje sa Deliblatskom peščarom, vinogorje Subotice i Palića.

,,Iako je kvalitet vojvođanskih vina prisutan i evidentan, ona nisu dovoljno promovisana u zemlji i okruženju. Njihove čari su poznate samo upućenima, koji upravo i neguju vinsku kulturu. Pokrajinska vlada i Sekretarijat za privredu, kao i Sekretarijat za poljoprivredu, će u narednom periodu značajnije promovisati naša vina, za šta je već preduzet niz mera za podsticanje vinarstva i vinogradarstva“, rekao je Đoković.

Po njegovim rečima, uz podršku Sekretarijata za privredu, vinari se već tradicionalno predstavljaju na sajmovima u Sloveniji i to na sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni i sajmu MOS u Celju, u okviru izložbenog prostora Sekretarijata, ali i da postoji prostor za nove ideje i koncepte podsticaja za više vinara i za druge sajmove i manifestacije posvećene vinima.

U prisustvu brojnih predstavnika vinarija sa teritorije Srbije i AP Vojvodine, direktor ,,Vino Ljubljana“ Matjaž Kovačič koji je predstavio prednost učešća i sticanja obeležja u okviru takmičenja i rangiranja na Sajmu ,,Vino Ljubljana“, dok je predstavnik Razvojne agencije Srbije vinarima takođe predočio podsticajne mere i mogućnost ostvarivanja istih.

Najstarije takmičenje i ocenjivanje vina međunarodnog karaktera, 59. Međunarodno ocenjivanje vina ,,Vino Ljubljana”,  ove godine se održava od 30. juna do 2. jula, u velelepnom zdanju Ljubljanskog dvorca. U okviru ovog sajma koji nastoji da prati globalne trendove u okviru delatnosti uzgoja i proizvodnje vina, ocenjuju se uzorci i dodeljuju prestižne nagrade.  

,,Vino Ljubljana” je referentno takmičenje, sa najvišim počastima, prepoznato na međunarodnoj svetskoj sceni kao jedan od deset najprestižnijih sajmova posvećen ocenjivanju vina.