Посета Удружењу за помоћ особама са аутизмом из Суботице: радно ангажовање рањивих категорија кроз јавне радове један од сегмената успешне инклузије

Суботица, 23. јул 2021. – Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, посетио је данас просторије друштвено одговорног Удружења за помоћ особама са аутизмом Суботица – ГУПОАС, који својим дугогодишњим активитетом и залагањем успешно пружају помоћ и континуирану подршку особама са аутизмом, кроз различите активности које спроводе, почев од нормалног развоја, рада са логопедом, дефектологом, унапређења способности учења и социјалних вештина, а са циљем да се интегришу и у широј друштвеној заједници.

Овом приликом је секретар Иванишевић разговарао са координатором свих активности, Сузаном Скендеровић, о подстицајним мерама намењених области запошљавања, те социјалној економији и другим видовима предузетништва, као и о плановима и пројектима овог Удружења у предстојећем периоду. Кроз наставак сарадње, разматрана су и питања унапређења женског и социјалног предузетништва на територији Војводине, као и на који начин се кроз старе и уметничке занате могу јачати производне могућности овог Удружења.

Секретар Иванишевић је истакао важност инклузије, осврнувши се на учешће ове и сличних организација на конкурсима у оквиру подстицајних мера и програма Покрајинског секретаријата за привреду, јер је такав активитет један од видова афирмативне помоћи и подршке особама са инвалидитетом и рањивим категоријама становништва.

,,Данашња посета има за циљ промоцију политике запошљавања коју споводи Покрајинска влада. Сретан сам што је управо у Суботици са добрим пројектом конкурисало Удружење за помоћ особама са инвалидитетом, које је корисник средстава Секретаријата, управо са циљем запошљавања особа кроз јавне радове. То је веома значајно, јер они брину о осетљивој категорији становништва. Политика запошљавања јесте и део социјалне политике. У области запошљавања, невладиним организацијама смо определили 5 милиона динара за јавне радове. Укупно 42 милиона динара Секретаријат је усмерио ка запошљавању преко 180 лица, кроз самозапошљавање, ново запошљавање и поменуте јавне радове“, рекао је Иванишевић.

Он је додао да је број пристиглих пријава за самозапошљавање показатељ да велики број људи покреће сопствене бизнисе, што доприноси равијању и јачању предузетничког духа на територији АП Војводине, уз посебан акценат на мање и недовољно развијене јединице локалне самоуоправе.

Мисија овог Удружења односи се и на едукацију и оснаживање родитеља кроз психолошке радионице, те организовање великог броја радионица различитих врста, са циљем оснаживања квалитетнијег живота унутар породице и преузимање улоге сарадника у третману властитог детета. У Удружењу се едукују и стручно усавршавају млади стручњаци за рад са особама са аутизмом и промовише се волонтеризам младих, а успоставља се и негује сарадња са сличним удружењима.

Фокусирани су на приоритете као што су адеквантна дијагностика, образовање, квалитетна здравствена и социјална заштита.

Градско удружење за помоћ особама са аутизмом Суботица – ГУПОАС, корисник је средстава Секретаријата за ангажовање три особе за спровођење јавних радова на територији Града Суботица, по конкуру у области запошљавања који је расписан у текућој години за област запошљавањa.