Ivanišević: Podrška sektoru umetničkih i starih zanata u Vojvodini

Novi Sad, 19. jul 2021. – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, razgovarao je sa predsednikom Udruženja zanatlija Grada Novog Sada, Slavkom Novakovićem, o aktuelnoj situaciji i okolnostima u okviru sektora zanatstva kako na teritoriji Južnobačkog okruga, tako i u širem smislu, te o mogućnostima za unapređenje saradnje, uz neizostavno jačanje ovog veoma važnog proizvodnog sektora u Vojvodini.

Učesnik susreta bio je i sekretar Udruženja zanatlija Novi Sad, Veljko Anđelić.

Razmenjena su saznanja, mišljenja, stavovi među sagovornicima o stanju u zanatstvu, a izloženi su i planovi i projekti Udruženja koji su u toku.

Sekretar Ivanišević je izneo i pojedinosti o merama podrške koju Sekretarijat, kao resorna pokrajinska institucija za sektor zanatstva obezbeđuje i pruža zanatlijama, poput aktuelnog javnog konkursa namenjenog starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti na teritoriji Vojvodine, a kojima se utiče na ukupan razvoj preduzetništva u Vojvodini.

,,Tradicionalni zanat jeste veština, naročito ručnog rada, i profesija koja podrazumeva celokupan proces izrade unikatnih proizvoda i pružanja usluga, kao i upotrebu prirodnih materijala u procesu proizvodnje. Pokrajinski sekretarijat dodeljuje pet miliona dinara bespovratno radi unapređenja i očuvanja procesa proizvodnje, na način koji ne ugrožava tradicionalnu tehnologiju karakterističnu za umetnički zanat. Naš cilj jeste povećanje konkurentnosti, a time i unapređenje oblasti preduzetništva i privredne klime u pokrajini“, rekao je ovom prilikom Ivanišević, naglasivši da je konkurs namenjen preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima, za nabavku opreme ili repromaterijala, kao i da je isti otvoren do 22. jula tekuće godine.

Razgovor sa upravom Udruženja je tekao i u pravcu predstojećih manifestacija, odnosno sajamova koji su planirani od septebra meseca, u saradnji sa Novosadskim sajmom.

Ivanišević je pozvao Udruženje zanatlija Novog Sada, kao i druga aktivna udruženja u sektoru zanatstva u Vojvodini, da uzmu aktivno učešće na predstojećem Sajmu preduzetništva, u okviru stručnih specijalizovanih tribina i panela, ali i u okviru izložbenog prostora Sekretarijata. Sajam će biti održan ukoliko mere Kriznog štaba budu dozvolile i biće organizovan u potpunosti u skladu sa pomenutim merama prevencije širenja zaraznih bolesti Covid-19.

Razgovaralo se i o konceptu sajamske manifestacije posvećene starim zanatima, na kojoj bi svi zainteresovani mogli da se pobliže upoznaju sa pojmom zanatstva, a posebno sa starim i tradicionalnim zanatima, te stekli utisak i predstavu o njihovom potencijalu i važnosti, kako za očuvanje kulturoloških obeležja zajednica koje žive na ovim prostorima, tako i za jačanje preduzetništva i privredne klime u Vojvodini.