Иван Ђоковић: Пословни инкубатор у Бачком Петровцу шанса за самоодрживост пословања

 

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, и председник Општине Бачки Петровац, Срђан Симић, обишли су просторије Пословног и иновативног центра, за подршку и развој нових микро, малих и средњих предузећа, који је намењен бољем економском развоју, побољшању услова и квалитета живота грађана ове локалне самоуправе.

Пословни центар у Бачком Петровцу настао је 2009. године, реализацијом пројекта који је са партнерима спровела ова општина средсвима Владе Словачке Републике у оквиру програма SlovakAID, чији су оснивачи и МЗ Бачки Петровац, Регионална развојна агенција Словачке, ВИП фонд и Академија женског предузетништва. Он има функцију пословног инкубатора, у ком се тренутно налази 12 станара, са циљем да унапређења концепта дуалног образовања, које је постало тражено превасходно на међународном тржишту рада.

Потпредседник Иван Ђоковић је навео да је данашња посета и реализована да би се Секретаријат и јавност упознала са радом и функцијом овог пословног центра. ,,Пословни инкубатор у Бачком Петровцу потврђује своју сврху и саму чињеницу да је вођен стручним менаџерским кадром. Ипак, део канцеларија је празан, тако да постоји простор за подстицање нових људи да управо овде започну своје пословање. Као Секретаријат ћемо у наредном периоду помоћи предузетницима, како преко заједничког програма са Националном службом за запошљавање кроз субвенције за самозапошљавање, тако и субвенционисањем набавке машина, опреме и софтвера за потребе потенцијалних становника овог инкубатора“, истакао је Ђоковић, напоменувши да се са Едукативним центром Нови Сад увелико ради на прилагођавању образовних програма за ново предузетништво, а са Гаранцијским фондом на старап линијама. Он је најавио и званичну посету Општини Бачки Петровац у наредном периоду, када би сагледао њене привредне и туристичке потенцијале.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам је за текућу годину издвојио око 20 милиона динара за помоћ кластер организацијама и пословним инкубаторима, тачније помоћ у виду техничко-технолошког опремања, те сертификације и лиценцирања. Део средстава ће бити опредељен за квалитетније оспособљавање менаџмента, а намера је и да се подстакне развој заједничког пословног производа у оквиру кластера и инкубатора, јер заједнички рад и усмеравање ресурса и капацитета, може довести до формирања производа са којим би се заједнички иступило на тржишта.

Потпредседник Ђоковић је подржао и иницијативу директорице Академије женског предузетништва, Јане Забунов, и најавио пружање подршке организацији и реализацији годишње манифестације ,,Предузетница Војводине“, која ће ове године бити одржана у априлу или мају месецу. Ова манифестација обухвата категоризацију и оцењивање предузетница у три категорије по утврђеним критеријумима, и значајан је подстрек и мотивација женском предузетништву. Сам концепт награђивања пружа додатни подстрек предузетницама да се што активније и афирмативније укључе у међусекторско пословање и умрежавање ради што бољег пласмана на домаћем и страном тржишту.