Potpredsednik Ivan Đoković u poseti opštini Senta: Potrebno je više ulagati u infrastrukturne projekte lokalnih samouprava

 

U okviru današnje posete opštini Senta, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, razgovarao je sa predsednikom Opštine, Rudolfom Cegledijem, o infrastrukturnim projektima, planovima i programima te lokalne samouprave u 2017, kao i o podsticajnim merama i mogućnostima za unapređenje saradnje u predstojećem periodu.

Potpredsednik Đoković je nakon sastanka izjavio da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam želi da se aktivno upozna sa potencijalima i mogućnostima opštine Senta u domenu privrede i turizma, kako bi, već ove godine, u okviru konkursa i podsticajnih mera, mogli da se implementiraju neki od projekata koji su dovedeni u stepen izvesnosti u toj opštini.

,,Posebno je značajno da podržimo poslovni inkubator u Senti, da se on upotpuni, odnosno da privredni subjekti, koji će se tu začeti, podignu svoje poslovanje na novo samoodrživosti i operativne samodovoljnosti. S druge strane, znamo da veliki giganti u opštini Senta ostvaruju značajne prihode u izvoznom i proizvodnom smislu, te stoga želimo da, kroz komunikaciju sa njima, nađeno način da u kooperativnom lancu uvežemo neke domaće firme, i da tako ostvarimo dodatni benefit za proizvođače”, kazao je Ivan Đoković.

On je naglasio da je za opštinu Senta naročito bitno da se što pre reše imovinsko-pravni odnosi u okviru industrijske zone. To će, kako je naveo, omogućiti da se privuku novi investitori, i da im se uputi poruka da se ovde isplati ulagati i da će njihov kapital biti pravno siguran.

Na sastanku sa rukovodstvom opštine Senta, potpredsednik Đoković je upoznat i sa mogućnostima za aktivno učestvovanje u izgradnji turističke infrastrukture, ali i organizaciji turističkih i kulturno-istorijskih manifestacija, kao što je proslava 320. godišnjice Senćanske bitke.

,,Ovo je samo jedan od prvih u nizu sastanaka, i mislim da ćemo kako na zadovoljstvo nas iz pokrajinske administracije, tako i lokalne administracije, uspeti da izvučemo neki novi kvalitet za građane i privredu u opštini Senta”, istakao je Đoković.

U proteklih nekoliko godina, opština Senta je realizovala nekoliko značajnih projekata sredstvima Sekretarijata i to iz oblasti turizma, preduzetništva i zapošljavanja, pri čemu su značajna sredstva uložena upravo u unapređenje mikro i malog preduzetništva, aktivnu politiku zapošljavanja i određene turističke lokalitete i manifestacije značajne za Sentu. U pogledu saobraćajne infrastrukture, sredstvima Sekretarijata, Senta je realizovala sve tri faze projekta izgradnje biciklističke staze na Tornjoškom putu.

Đoković i Cegledi su obišli nekoliko turističkih lokaliteta i objekata od značaja za stanovnike i preduzetnike te banatske opštine, ali i za turiste, a izvršen je i uvid u realizovane projekte koje je sprovodila Senta namenskim utroškom podsticajnih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.