Иванишевић и Софић са амбасадором и председником Међународне уније француске регије Алзас о међурегионалној сарадњи у области привреде и туризма

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Александар Софић, састали су се данас са амбасадором и председником Међународне уније француске регије Алзас, Жерардом Стаделом (Gérard Staedel) са циљем унапређења билатералне сарадње на регионалном нивоу, превасходно у погледу успостављања привредне, економске и туристичке сарадње Војводине и Алзаса. Овај сусрет је упруличен као исход иницијативе Удружења ,,Ја волим Француску“, које интензивно ради на успостављању успешних билатералних односе двеју земаља и њихових регија, већ дуги низ година.

Учесник данашњег сусрета је и председница Удружења, Слађана Новаковић, која је делегат у представништву регије Алзас које се успоставља на територији Србије.

Учесници су разговарали о развоју односа на привредном, туристичком, културолошком, асоцијативном, научном, те академском нивоу, уз интензивно умрежавање релевантних актера обе регије у одређеним сферама, промоцију знања, посебно индустријског и технолошког, што је веома изражено у француској регији Алзас, а говорило се и о инвестиционим могућностима и могућностима које тржише АП Војводине може да понуди потенцијалним инвеститорима из ове, веома значајне, регије.

Француска регија Алзас се налази на крајњем истоку Француске, броји 2,3 милиона становника, чији је главни град Стразбур који је седиште Европског парламента. Алзас је друга је регија у Француској по висини БДП-а. Део иницијативе је и Привредна комора Стразбура.

Покрајински секретари Иванишевић и Софић су учеснике упознали са појединостима у вези са Војводином као регијом, инвестиционим могућностима, привредним околностима, туризмом и са могућностима за сарадњу у оквиру сектора привреде, културе и туризма, посебно у гастрономском и винском туризму, а разматрали би даље кораке ка потписивању кровног билатералног споразума.

,,Данас започињемо разговоре о сарадњи са једном од најразвијенијих регија у Француској која је слична АП војводини и у погледу производње вина, пива и хране. Познате су нам велике инвестиције француских фирми у Србији, али хоћемо да разговарамо и о трансферу знања у погледу дигиталне трансформације наше привреде, што је веома значајно. Желимо да нашу привреду прилагодимо потребама светског тржишта, а прилагођавања без дигиталне трансформације нема. Француска јесте земља на коју се можемо угледати, док је Алзас који је после Париза најразијенија регија у Француској може да нам помогне у трансферу знања, док ћемо ми понудити све оно што Војводина има у области, пре свега, туризма, и да отворимо разговоре на свим пољима будуће сарадње којих има много“, рекао је Иванишевић и овом приликом позвао представнике регије Алзас да учествују на свим регионалним привредним и туристичким сајамским манифестацијама у Војводини у наредној години.

Покрајински секретар, Александар Софић, је подсетио да АП Војводина тренутно има 46 потписаних споразума са 36 региона, као и да су у питању већином развијене покрајине Евроспке уније са којима имамо заједничке тачке.

„Како већ имамо интезивну и успешну привредну сарадњу са француским покрајинама, ово је идеална прилика да размотримо могућности у области винског туризма, по којем је Француска позната али и у области дигитализације те повезивања Универзитета АП Војводине са универзитетима регије Алзас“, поручио је Софић, додајући да би свавкако први корак у релизацији потенцијалних облика сарадње, могло да буде потписивање споразума између АП Војводине и регије Алзас како би тиме омогућили формално правни оквир и јасне кораке у даљој сарадњи.

Удружење ,,Ја волим Француску“ и представништво Уније Алзаса, која је активна у чак 137 земаља света на пет континената, активно и афирмативно раде на успостављању што успешније сарадње са Републиком Србијом посебно на регионалном нивоу, што јесте предуслов за почетак билатералне сарадње у многим секторима.

Амбасадор и председник Међународне уније Алзаса, Жерард Стадел је истакао да је регија Алзас, због свог једиственог положаја и специфичног међународног статуса, важна као ,,врата“ за улазак у ову европску земљу, као и да је данашњи иницијални сусрет веома важан због успостављања сарадње између два региона и то превасходно са аспекта извозно – увозних потенцијала, индустријског и пољопривредног сектора, а посебно је нагласио и јубиларних 60 година од почетка пројекта ове регије – путеви вина – због чега би сарадња у погледу винског сектора и винског, односно гастрономског туризма имала велик значај у даљој сарадњи.