Заменик мр Павле Почуч у суботичком ДЕС-у на отварању новог производног погона

Суботица, 28. март 2019. – Предузеће за радно оспособљавање и запошљавање особа са инвалидитетом ДЕС из Суботице, отворило је нови део погона, опремљен најсавременијом опремом, чија вредност досеже 150.000 евра. Својевремено је овај производни сектор служио за производњу казана за алкохолна пића, претежно ракију, а сада је опремљен новим ласерским уређајем намењеном аутоматском сечењу лима од челика и обојеног метала.

Заменик покрајинског секретара за привреду и туризам, мр Павле Почуч, истиче да чињеница да од свог оснивања далеке 1965. године, ово предузеће је усмерено на социјалну инклузију и радни ангажман угрожених категорија становништва, превасходно особа са инвалидитетом, на изузетан начин демонстрира тај сегмент запошљавања. Он додаје да је захваљући изванредном менаџменту и сјајном производу, ДЕС нашао купце на готово свим континентима.

,,Покрајински секретаријат за привреду је велики акценат дао на побољшање положаја и запошљавање особа са инвалидитетом. Из буџета АП Војводине издвојена су средства за подршку овим категоријама становништва, социјалним предузећима, за социјалну инклузију и професионалну рехабилитацију. Наше програмске линије усмерене су на издвајање средстава и бесповратна средства за набавку машина, опреме, репроматеријала и слично“, рекао је Почуч, додавши да је према статистичким подацима за чак пет одсто смањена незапосленост особа са инвалидитетом.

Директор ДЕС-а, Зоран Зарић, наводи да ће нова опрема заменити низ машина, олакшати производне процесе, те подићи ниво безбедности запослених особа са инвалидитетом. Сам ласер ће скратити процес припреме материјала за израду финалних производа.

Као једно од укупно 16 предузећа за професионалну рехабилитацију у Војводини, ДЕС успешно производи 6.800 казана разних величина, са планом да достигне производњу од 8.000. Извозна политика је усмерена превасходно ка Румунији и Мађарској, а планира се проширење тржишта. Значајна је чињеница да је више од 60 одсто запослених ОСИ, док се у текућој години планира ново запослење особа са инвалидитетом.