Дочек учесника 67. ТИД регате у Апатину: преко 80 одсто учесника се годинама враћа регати

У оквиру простора ЈП Путничко пристаниште и марина „Апатин“, уприличен je дочек учесника 67. по реду ТИД регате, највеће и најдуже речне Регате на свету. Учесницима су се обратили домаћини и организатори и то покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, заменик председника општине Апатин Радован Ђукић, директор Туристичке организације Апатин Немања Јовић и в. д. директорица ЈП марина Апатин Љиљана Крец, који су обишли и кајакашки камп и упознали се са учесницима.

Регата траје укупно 75 дана и превесла се читавих 2.080 км реком Дунав. Регата је веома популарна у региону и свету и поред учесника из подунавских земаља има учесника и са других континената, попут Сједињених Америчких Држава.

Сваке године 26. јуна регата креће из немачког града Инголштадта, а завршава се 28. августа у бугарском граду Силистри. У нашу земљу улази крајем јула код Апатина, а излази средином августа код Брзе Паланке.

Ово је најстарија регата је најстарија на свету, а прва је одржана 1956. године.

Покрајински секретар др Ненад Иванишевић је учесницима најавио да ће Покрајински секретаријат за привреду и туризам бити организатор и домаћин овогодишње међународне конференције посвећене регати, која ће почетком октобра 2022. године у Новом Саду.

,,Важно је истаћи да све више у региону реке нису границе, већ су места која спајају људе, попут мостова који спајају обале. Поред река, као специфичног ресурса, требало би радити на унапређењу туристичких капацитета на чему Секретаријат активно ради”, рекао је секретар.

Иванишевић је истакао да је циљ ове регате, подухвата и љубави према пловидби њених учесника заправо спајање и повезивање земаља и подручја дунавског слива, али и свих који желе да учествују, те да је ово изузетна прилика да се и сами увере у лепоте наше земље, колико су овде лепи предели, изласци и заласци сунца.

,,Мислим да је квалитет који људи унесу и енергија коју носе, с обзиром да пропутују толики пут, толико километара на основу свог труда, јер овде нема мотора, нешто фантастично и разговор са тим људима оплемењује. Они обожавају природу, воле да се друже. Као и до сада ћемо подржавати све њихове напоре”, рекао је Иванишевић додавши да је Дунав богатство и река која спаја Европу, те да је важна чињеница да ова регата садржи више станица на Дунаву на деоници кроз нашу земљу, јер јој управо та чињеница даје додатни квалитет и могућност спознаје лепота Србије.

Организатор Регате ТИД кроз Србију је Одбор за туризам Кајакашког савеза Србије, а делегацији је сам концепт регате предстсвио организатор Дејан Јовановић.

Према његовим речима, дунавском деоницом кроз Србију весла преко 150 учесника.

Основно правило ТИД-а је пловидба Дунавом чамцима кајак-кануом по етапним местима која се за сваку земљу утврђују на Међународној конференцији.

Дневне етапе су у просеку дужине око 43 км, а у етапним местима Регата борави један дан осим у већим и главним градовима земаља кроз које Регата пролази и у којима се задржава по 2 дана.

Етапних места у нашој земљи има 14 и то су Апатин, Богојево, Бачко Ново село, Бачка Паланка, Нови Сад, Стари Сланкамен, Београд, Смедерево -Југово, Велико Градиште, Добра, Доњи Милановац, Текије, Кладово и Брза Паланка.