Doček učesnika 67. TID regate u Apatinu: preko 80 odsto učesnika se godinama vraća regati

U okviru prostora JP Putničko pristanište i marina „Apatin“, upriličen je doček učesnika 67. po redu TID regate, najveće i najduže rečne Regate na svetu. Učesnicima su se obratili domaćini i organizatori i to pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, zamenik predsednika opštine Apatin Radovan Đukić, direktor Turističke organizacije Apatin Nemanja Jović i v. d. direktorica JP marina Apatin Ljiljana Krec, koji su obišli i kajakaški kamp i upoznali se sa učesnicima.

Regata traje ukupno 75 dana i prevesla se čitavih 2.080 km rekom Dunav. Regata je veoma popularna u regionu i svetu i pored učesnika iz podunavskih zemalja ima učesnika i sa drugih kontinenata, poput Sjedinjenih Američkih Država.

Svake godine 26. juna regata kreće iz nemačkog grada Ingolštadta, a završava se 28. avgusta u bugarskom gradu Silistri. U našu zemlju ulazi krajem jula kod Apatina, a izlazi sredinom avgusta kod Brze Palanke.

Ovo je najstarija regata je najstarija na svetu, a prva je održana 1956. godine.

Pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević je učesnicima najavio da će Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam biti organizator i domaćin ovogodišnje međunarodne konferencije posvećene regati, koja će početkom oktobra 2022. godine u Novom Sadu.

,,Važno je istaći da sve više u regionu reke nisu granice, već su mesta koja spajaju ljude, poput mostova koji spajaju obale. Pored reka, kao specifičnog resursa, trebalo bi raditi na unapređenju turističkih kapaciteta na čemu Sekretarijat aktivno radi“, rekao je sekretar.

Ivanišević je istakao da je cilj ove regate, poduhvata i ljubavi prema plovidbi njenih učesnika zapravo spajanje i povezivanje zemalja i područja dunavskog sliva, ali i svih koji žele da učestvuju, te da je ovo izuzetna prilika da se i sami uvere u lepote naše zemlje, koliko su ovde lepi predeli, izlasci i zalasci sunca.

,,Mislim da je kvalitet koji ljudi unesu i energija koju nose, s obzirom da proputuju toliki put, toliko kilometara na osnovu svog truda, jer ovde nema motora, nešto fantastično i razgovor sa tim ljudima oplemenjuje. Oni obožavaju prirodu, vole da se druže. Kao i do sada ćemo podržavati sve njihove napore“, rekao je Ivanišević dodavši da je Dunav bogatstvo i reka koja spaja Evropu, te da je važna činjenica da ova regata sadrži više stanica na Dunavu na deonici kroz našu zemlju, jer joj upravo ta činjenica daje dodatni kvalitet i mogućnost spoznaje lepota Srbije.

Organizator Regate TID kroz Srbiju je Odbor za turizam Kajakaškog saveza Srbije, a delegaciji je sam koncept regate predstsvio organizator Dejan Jovanović.

Prema njegovim rečima, dunavskom deonicom kroz Srbiju vesla preko 150 učesnika.

Osnovno pravilo TID-a je plovidba Dunavom čamcima kajak-kanuom po etapnim mestima koja se za svaku zemlju utvrđuju na Međunarodnoj konferenciji.

Dnevne etape su u proseku dužine oko 43 km, a u etapnim mestima Regata boravi jedan dan osim u većim i glavnim gradovima zemalja kroz koje Regata prolazi i u kojima se zadržava po 2 dana.

Etapnih mesta u našoj zemlji ima 14 i to su Apatin, Bogojevo, Bačko Novo selo, Bačka Palanka, Novi Sad, Stari Slankamen, Beograd, Smederevo -Jugovo, Veliko Gradište, Dobra, Donji Milanovac, Tekije, Kladovo i Brza Palanka.