Делегација Републике Тунис у Покрајинској влади

Покрајински секретар за привреду и туризам, др ненад Иванишевић, и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локлану самоуправу, Александар Софић, проимили су данас делегацију Туниске Републике, на чијем је челу Њ.Е. амбасадор Туниса у Републици Србији, Сеиф Алах Реџеб (Seif Allah Regeb), а која борави у АП Војводини са циљем умрежавања и интензивирања сарадње са институцијама и организацијама у области међурегионалне сарадње, привреде, а са посебним акцентом на туристичке делатности.

Посета делегације Туниса је својеврстан знак и симбол унапређења сарадње и отварања нових могућности , како у привредном погледу, тако и у оквиру спајања регија , сектора и ресора, те проширења мреже сарадника Покрајинске владе, АП Војводине и Туниса.

Учесници данашњег сусрета су помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам, мр Милан Јарић, први секретар Амбасаде Туниса, Амира Бибани (Amira Bibani), почасни конзул Конзулата Републике Тунис у Новом Саду, Драган Триван, и предузетник Анис Џазири (Anis Jaziri).

У разговору са представницима делегације Туниса, поред актуелних привредних тематских целина, те интересних области у оквиру којих би могла да се оствари боља сарадња двеју земаља, као и њихових покрајина, покрајински секретар др Иванишевић је истакао да је туризам веома важна тема, поред веома актуелног и развијеног сектора информационо – комуникационих технологија, дигиталне пољопривреде, као и све заступљенијег сектора стартап предузетништва.

Захваливши се гостима из Туниса на изузетно реализованој Међународној конференцији под називом „Финансирање инвестиција и трговине у Африци“- ФИТА, на којој је крајем маја месеца учествовала Покрајинска влада, и на којој су представљени привредни и туристички потенцијали Војводине, понуда градова, природни резервати, национални паркови, Фрушка гора, реке и језера, Иванишевић је истакао да је туризам који АП Војводина нуди и чију инфраструктуру унапређује, такав да заступа тзв. ,,туризам за све“.

,,Уз помоћ, подршку и иницијативу Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, у многоме се утицало на развој туризма у Војводини намењеног особама са инвалидитетом, особама оштећеног слуха, као и посебној сфери која подразумева туристе који су корисници туритичких услуга уз кућне љубимце тзв. ,,pet friendly“.

Према његовим речима, за сваку од наведених области израђени су водичи, а у изради је и апликативни софтвер, који ће олакшати приступ комплетној туристичкој понуди за одређене категорије конзумената.

Поред тога, делегацији Туниса је упућен позив за учешће на Међународном сајму туризма, а у оквиру изложбеног простора и могућности Секретаријата, који ће бити одржан од 17. до 19. новембра 2022. године. На овај начин би ова северноафричка земља и њени региони, могли да представе своје ресурсе и потенцијале, почев од културолошких, па све до гастрономских капацитета, уз адекватне презентације и пословне сусрете.

Покрајински секретар Софић је позвао представнике делегације Туниса да учествују и на Регионалном бизнис форуму који би требало да се одржи у новембру месецу текуће године, а који организује Скупштина европских регија, Развојна агенција Војводине и Привредна комора Војводине, на ком је претходних година узимало учешће преко 80 земаља из читавог света.

,,Поред тога што је пољопривредна регија, Војводина има јак ИТ сектор и универзитетски сектор. Основали смо и институт у ком су обједињени пољопривредни и ИТ сектор, а који је финансиран и од стране Европске уније. Институт BioSense предњачи у примени нових технологија у пољопривреди у целој Европи, не само у Србији. Као универзитетски центар са преко 70.000 студената, а уз посебан програм ,,свет у Србији“ постоји могућност и размене стручњака и студената“, рекао је Софић.

Њ.Е. амбасадор Туниса у Републици Србији, Сеиф Алах Реџеб је истакао да Тунис жели да интензивира садрадњу са Србијом и АП Војводином у оквиру свих сектора, превасходно у области привреде, пољопривреде, ИТ сектора, са посебним акцентом на стартап предузећа, те размену знања, искустава, уз пословне сусрете, те да је у плану оснивање пословног инкубатора за афричке земље у домену стартап предузећа, како би се значајније унапредио овај растући сектор привреде.