Panel diskusija o institucionalnoj podršci kongresnom turizmu

Novi Sad, 3. oktobar 2019. – Stručni panel pod nazivom ,,Institucionalna podrška kongresnoj industriji turističke destinacije Novi Sad“, održan je danas u Kongresnom centru Master, u skopu 52. Međunarodnog sajma turizma, sa ciljem da se skrene pažnja na rastući trend u domenu kongresnog turizma, te povezivanja, razmene iskustava, težnji i ka potrebama organizatora kongresa.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, je sa svog stanovišta i nadležnosti podrobnije govorio o programskim merama i merama podrške namenjene kongresnoj industriji u AP Vojvodini.

On je istakao da su Grad Novi Sad i Novosadski sajam u prethodnih nekoliko godina ostvarili impozantne rezultate u pogledu destinacijskog turizma, kongresnog turizma, do te mere da su prepoznatljivi u regionu posebno po pitanju kongresne infrastrukture.

,,Bez ljudi, menadžmenta, softvera, infrastrukture, nema ni stvaranja nove materijalne vrednosti. U okviru strategije razvoja turizma Vojvodine koju je izradio Sekretarijat za period do 2022. godine, predviđena je značajna podrška ovom vidu turizma. Evidentan je povraćaj starog sjaja kongresnog turizma, posebno u Novom Sadu, na Paliću, u Vrdniku, gde su kongresni kapaciteti na izuzetnom nivou“, rekao je Đoković.

On je podsetio i da je nakon dvogodišnje saradnje i pregovora, a uz posredstvo Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, postignut dogovor između Univerziteta ,,Educons“ iz Sremske Kamenice, Novi Sad, i prestižnog ,,César Ritz Colleges Switzerland“ iz Montroa, Švajcarska, što je krunisano potpisivanjem Memoranduma o saradnji, početkom septembra ove godine. Potpisinici, rektor Univerziteta ,,Educons“, prof. Aleksandar Andrejević, i predsednik grupacije fakulteta ,,César Ritz Colleges Switzerland“, Floran Ronde (Florent Rondez), istakli su da se uspostavljanjem saradnje, te sprovođenjem međunarodno priznatih programa koji bi bili ustanovljeni na oba univerziteta, otvaraju mogućnosti za upis na studijske programe u Montrou, kako bi se obogatilo njihovo znanje iz oblasti turizma i ugostiteljstva, gastronomije, kulturološkog i etničkog diverziteta, industrije, javnog nastupa, jezika i drugih srodnih oblasti.

Potpredsednik Đoković je rekao da će uz posredovanje Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, koji je od samog početka učestvovao u ovom procesu, biti ustanovljen dvostruki, odnosno dualni program kurseva i diploma, te da će od danas studenti iz naše zemlje i regiona moći da steknu svetsko obrazovanje u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Studentima iz Republike Srbije, koji studiraju na Univerzitetu ,,Educons“, bi se na ovaj način pružila mogućnost da steknu i međunarodno priznatu diplomu ,,Swiss Education Group“, te da kroz njihovu mrežu od preko 300 ugostiteljskih objekata, apliciraju kod vodećih evropskih i svetskih ugostitenjskih lanaca gde bi stekli dragocena iskustva neophodna u daljem školovanju, profesionalnom usavršavanju i radu.

Na panelu su učestvovali član Gradskog veća za privredu Grada Novog Sada, Milorad Radojević, direktor Turističke organizacije Grada Novog Sada, Branislav Knežević, dok je panel vodila izvršna direktorka za kongresnu delatnost Kongresnog centra Novosadskog sajma, Andrea Knezi.