Zamenik Počuč u poseti Zrenjaninu: ,,Staklene iskre“ primer dobre prakse u oblasti umetničkih i starih zanata Vojvodine

Zrenjanin, 21. septembar 2019. – Zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, mr Pavle Počuč, boravio je u radnoj poseti umetničkoj radionici ,,Staklene iskre“ u Zrenjaninu. Vlasnica preduzeća Janja Pađen je svakako izuzetan primer preduzetnice koja na originalan način spaja umetnost, tradiciju i moderan dizajn kreirajući nakit, suvenire i ukrase od stakla,bakra i mesinga.

Zamenik Počuč je istakao da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam putem subvencija pruža značajnu podršku starim i umatničkim zanatima sa posebnim akcentom na preduzetnice i njihov rad.

,,Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam svake godine opredeljuje sredstva za podršku starim umetničkim zanatima. Ove godine smo puTem javnog konkursa pomogli 34 preduzetnika u AP Vojvodini u ovoj oblasti, a sredstva su bila namenjena za nabavku repromaterijala, mašina i opreme. U narednom periodu isplanirali smo niz zajedničkih sastanaka tokom kojih bismo u hodu rešavali određene probleme i zajednički afirmisali stare i umetničke zanate. Problema uvek ima, ali bitno je da postoji namera da se oni prevaziđu“, rekao je zamenik Počuč.

Tokom posete razmatrani su načini povezivanja preduzetnika koji rade u oblasti umetničkih i starih zanata sa javnim sektorom, prevashodno Pokrajinskom vladom i resornim sekretarijatom, sa ciljem rešavanja i prevazilaženja prepreka i problema koji se javljaju u okviru poslovnih procesa, te plasiranja proizvoda na odgovarajuća tržišta. Jedna od takvih aktivnosti je i razmatranje mogućnosti otvaranja prodajnog objekta na teritoriji Zrenjanina, u okviru koga bi zanatlije, preduzetnici mogli da izlože i prodaju svoje proizvode, pri čemu bi se pristupilo rešavanju problema plasiranja proizvoda ovih preduzetnika.