Потпредседник Иван Ђоковић на обележавању XI Меморијала ,,Јован Ђуран“ у част сарачког заната

Нови Сад, 10. јул 2016.Традиционални меморијал ,,Јован Ђуран“, који се по једанаести пут традиционално одржава у част чувеног сарачког мајстора, уједно је и такмичење у вожњи двопрега и четворопрега. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, обратио се окупљеним поштоваоцима традиционалних војвођанских уметничких и старих заната. Покровитељ Меморијала „Јован Ђуран“ је Град Сомбор. Данашњем Меморијалу присувтовао је и син Јована Ђурана, Никола, чији потомци припадају четвртој генерацији сарачлија.

Потпредседник Иван Ђоковић истакао је да Покрајинска влада препознаје и подржава овакве манифестације и у њима види спој свега што представља стуб и окосницу идентитета, културе и развоја АП Војводине. ,,У оваквим манифестацијама очигледна је породична, прегалачка традиција, континуитет на ком је изграђена култура и идентитет Војвођана. С друге стране, евидентно је присуство старих и заборављених заната, на којима је потребно заснивати будућност и привреду као креативни вид индустрије. Недостаје промоција оваквих заната и коњарства у земљи и иностранству, јер се на томе могу градити развојни капацитети Војводине“, рекао је Ђоковић, додавши да име Јована Ђурана није само значајно члановима његове породице, потомке, већ и симбол за читаву Покрајину, те подстицај свим традиционалним и уметничким занатима и породицама које негују занатство изграђујући сопствени идентитет.

Историјски значај меморијала ,,Јован Ђуран“ огледа се у чињеници да је још далеке 1947. године овај чувени занатлија почео да се бави штављењем коже и сарачким занатом. Убрзо потом, отворио је и своју сарачку радионицу, која је од тада производила својеврсна ремек дела за многобројне еминентне личности, попут Јосипа Броза Тита и Њ. В. Краљице Елизабете II.

Пре тачно десет година, на предлог председника Удружења одгајивача липицанерске расе коња Србије, Вјекослава Пападопула, одржан је први Меморијал ,,Јован Ђуран“ у Келебији, у организацији Коњичког савеза и Ергеле Келебија, и од тада се традиционално одржава у Војводини.

Као и претходне, и ове године меморијал се одржава на помоћном терену ФК ЖАК у Сомбору, а учесници програма такмичили су се у неколико категорија за запреге- вожња прецизности кроз чуњеве за одрасле и јуниоре, вожња прецизности кроз чуњеве четворопрег, док је за сам крај такмичења предвиђена кружна ревија у којој ће учествовати сви пријављени такмичари, којих је ове године преко 30 из читаве Србије.