Vojvodina u 2021.: Sekretar Ivanišević o predstojećim merama Sekretarijata u tekućoj godini i pomoći privredi i turizmu

 

Novi Sad, 3. februar 2021. – Kompanija ,,Color Media Communications”  i časopis ,,The Economist“ i u novoj godini, a nakon uspešno održane konferencije pod nazivom ,,Svet u 2021.“,  sada već tradicionalno organizuju i konferenciju poznatu pod nazivom ,,Vojvodina u 2021.” koja je održana u Skupštini AP Vojvodine.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije u našoj zemlji, događaj je praćen online, putem lajv strima na Jutjub kanalu Color Media Communications. Ova konferencija je postala prepoznatljiva kao događaj koji otvara pitanja od značaja za razvoj Vojvodine u godini koja je pred nama. Učesnici kroz pet panela razgovaraju o privredi, zdravstvu, turizmu, kulturi i mnogim drugim temama u uslovima tzv. ,,nove normalnosti”, a kao i prethodnih godina, organizatori okupljaju čelne ljude Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine, diplomate, ekonomske stručnjake i vodeće privrednike iz AP Vojvodine.

U razgovoru sa moderatorom, a u okviru drugog panela, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, istakao je pojedinosti u vezi sa predstojećim podsticajnim merama Sekretarijata, a kroz prizmu aktuelne situacije i resora koje obuhvata Sekretarijat na čijem je čelu – privrede, preduzetništva, zapošljavanja, industrije i elektronskih komunikacija.

Sekretar Ivanišević je istakao da je prošlogodišnji budžet Sekretarijata uspešno namenski utrošen, ali i napomenuo da su, usled aktuelne situacije nastale zbog pandemije, te dodatnih mera usmerenih ka održanju i pomoći privredi i preduzetništvu, izostali konkursi namenjeni turizmu i zapošljavanju, te da je namera da se oni raspišu u tekućoj godini u onoj formi koja će na najbolji način odgovoriti na potrebe svih resora u nadležnosti Sekretarijata za privredu i turizam.

,,Budžet Sekretarijata je uvećan za 66 odsto u odnosu na prethodni period, što će u mnogome uticati i na kreiranje mera i namensku distribuciju sredstava u oblasti privrede, turizma, ali i telekomunikacija koje su takođe u nadležnosti Sekretarijata. Naš target je da mali turistički potencijali dobiju sredstva, infrastrukturu, ali i da dobiju mogućnost da apliciraju i dobiju sredstva Sekretarijata. Cilj nam je i da ulažemo u kapitalne projekte, kako bi se unapredili i turistički potencijali AP Vojvodine”, rekao je Ivanišević.

On je dodao da je obilazeći jedinice lokalne samouprave, evidentan zastoj u mnogim poljima, posebno kod malih proizvođača, ali je takođe i evidentno da se polako uspostavlja sistem i sve povoljnija klima u kojoj će moći da nastave svoj rad i uspostave poslovne procese. S tim u vezi, očekuje se raspisivanje konkursa Sekretarijata početkom marta meseca, koji će pružiti dodatni ,,vetar u leđa” privrednicima u Vojvodini.

U drugom panelu pod nazivom ,,Godina i dan posle”, o temama poput odgovora svih nivoa vlasti i ostalih donosioca odluka u aktuelnoj situaciji, sa kojim rezultatima je završena 2020. godina, kao i šta se očekuje od 2021. godine, govorili su i predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja, Đorđo Markeđani, direktor Razvojne agencije Vojvodine, Nikola Žeželj, i partner i izvršni direktor kompanije Vega IT Sourcing, Saša Popović.