Veliki uspeh i posećenost osme po redu subotičke manifestacije ,,Zavičajni dani”

  

Subotica, 6. septembar 2021. – Tradicionalnu osmu po redu manifestaciju koja neguje tradiciju, običaje i kulturne osobenosti srpskog naroda na ovim prostorima „Zavičajni dani“, ove godine je  otvorena 3. septembra, u organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga. Manifestacija se odvijala na Trgu slobode u subotici i obogaćena je raznovrsnim i bogatim kulturno-umetničkim programom namenjenim svim generacijama.

Čast da manifestaciju proglasi otvorenom u petak, 3. septembra 2021. godine, pripala je gradonačelniku Grada Subotica, Stevanu Bakiću, koji je u svom obraćanju istakao značaj ovakvih manifestacija i koliko je čuvanje tradicije i negovanje zajedništva važno za opstanak srpskog roda na ovim prostorima. Bakić je dodao da manifestacija ,,Zavičajni dani” nije samo folklorna i umetnička manifestacija, ,,već svedočanstvo da su Srbi opstali kao narod, da je narodni duh neuništiv i da prave vrednosti uvek pobede na kraju”.

Sinoć je završen prvi blok manifestacije ,,Zavičajni dani 2021″ na Gradskom trgu, a u svečanom programu je učetsvovao pokrajinski sekretar za privredu i turizma, dr Nenad Ivanišević.

Sekretar Ivanišević je svoje obraćanje započeo rečima da nema veće časti nego u svom gradu govoriti.

,,Putujući prošle nedelje po Hercegovini u kojoj sam rođen, prošao sam preko Romanije, setivši se poznate pesme ,,Hej, samo da mi je”, došao u Mostar, potom u Bileću i tamo se setio čuvene ,,Bilećanke” i izlazeći iz Sarajeva pitali su me kuda to idem, rekao sam da idem kući, idem u Konjic, tamo mi žive roditelji. Vraćajući se, kada sam prešao drugu prugu i video toranj Gradske kuće, znao sam, da sam došao kući. Putujući protekle nedelje, vraćajući se, razgovarajući sa mojim ocem, razmišljao sam jesmo li dostojni svega onoga što predstavljamo, jesmo li dostojni onoga što smo danas, onoga gde smo bili i da li ćemo se možda stideti onoga u budućnosti. Kada vidim osme Zavičajne dane, Dan Grada, sve što se dešava u dragoj nam zemlji kojoj nikada ne možemo biti dovoljno zahvalni za sve ono što ta zemlja čini za nas, mislim da ne možemo da se stidimo onoga što jesmo”, rekao je Ivanišević, nadahnut atmosferom i simbolikom ove značajne manifestacije.

Učesnik svečanosti zatvaranja manifestacije bila je i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vojvodine.

Drugi blok manifesatacije se nastavlja i danas, 6. septembara u 19 časova promocijom knjige u Velikoj većnici ,,Banija, sabrana djela”.