Uspešan nastup srpske privrede na Međunarodnom sajmu zanatstva i preduzetništva u Celju

Celje, 12. septembar 2017. – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović,  koji sa delegacijom Pokrajinske vlade boravi u radnoj poseti Republici Sloveniji, danas je, na 50. jubilarnom Međunarodnom sajmu zanatstva i preduzetništva „MOS 2017“ u Celju,  zvanično otvorio zajednički izložbeni prostor  Pokrajinske vlade i Privredne komore Srbije, na kome se predstavlja 15  kompanija iz Srbije, prevashodno proizvodne i izvozne orijentacije. Otvaranju našeg štanda prisustovao je i premijer Republike Slovenije Miro Cerar, koji je pre toga danas otvorio „MOS 2017“.

Predsednik Mirović je  rekao da Slovenija i Srbija ostvaruju dobru saradnju u svim oblastima, ali da je ovaj sajam, na kome će biti predstavljeno blizu 1500 izlagača iz 30 zemalja,  pravo mesto gde je važno da se podcrta saradnja u ekonomskoj oblasti. U tom smislu, on je naveo da je,  u prvih nekoliko godina rasta te saradnje, bilo mnogo više investicija iz Slovenije u Srbiji, posebno u Vojvodini, te da je danas u kompanijama sa slovenačkim kapitalom u Vojvodini blizu sedam hiljada zaposlenih.

„U oblasti saradnje u ekonomiji imamo razloga i za jednu vrstu vrednovanja novog uspeha, na čemu se još mora raditi. Naime, poslednjih godina prisutan je snažan trend ulaganja srpskih poslovnih ljudi u Sloveniji. Polako se ujednačava srazmera u spoljnotrgovinskim odnosima, iako još uvek postoji deficit na našoj strani.  Ta ulaganja ohrabruju i čini mi se predstavljaju  putokaz za nove investicije srpskih kompanija u Sloveniji“, izjavio je Mirović.

Predsednik Pokrajinske vlade je rekao da, iz kontakata sa privrednicima koji posluju u Sloveniji, vidi da su veoma zadovoljni načinom na koji su primljeni  i istakao da će na isti takav način slovenačke i druge kompanije iz celog sveta biti primljene u našoj zemlji, za koju je rekao da je postala „hit“ u jugoistočnoj Evropi, ako se uzmu u obzir uslovi za ulaganja stranog kapitala, kao i agilnost Razvojne  agencije Srbije i Razvojne agencije Vojvodine.

Na kraju svog obraćanja, Igor Mirović se posebno zahvalio predsedniku Vlade Slovenije, Miru Ceraru, za sve što je učinio za razvoj slovenačko-srpskih odnosa.

Tokom boravka u Sloveniji, predsednik Pokrajinske vlade sa saradnicima – potpredsednicima  Pokrajinske vlade Đorđem Milićevićem i Ivanom Đokovićem, sastaće se sa slovenačkim ministrom ekonomskog razvoja i tehnologije Zdravkom Počivalšekom i direktorom kompanije ,,Siliko“ iz Vrhnike, koja je poznati slovenački proizvođač tehničkih proizvoda od elastomera i termoplasta.

Ovogodišnji Međunarodni sajam preduzetništva u Celju, prilika je za domaće kompanije iz raznih segmenata privrede i industrije da se povežu sa potencijalnim partnerima iz regiona i iz oko 30 zemalja sveta, te na taj način da budu deo ,,Dana dobavljača“ multinacionalnih kompanija, koji se organizuje u okviru Celjskog sajma i koji daje dodatnu vrednost ovoj značajnoj privrednoj manifestaciji, kako bi učvrstili veze sa slovenačkim privrednicima i privrednicima iz čitavog regiona.

Tradicionalno učešće domaćih kompanija na jednoj od najuglednijih međunarodnih izložbi u Sloveniji, u mnogome doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju domaćih brendova u ukupnom izvozu.

ПPrema podacima Privredne komore Srbije, ekonomska saradnja Srbije i Slovenije beleži uzlazni trend, kako na bilateralnom, tako i na regionalnom i multilateralnom planu. Zasnovana na trgovinskoj razmeni, investicionim projektima, regionalnom povezivanju u sklopu Berlinskog procesa, saradnja uključuje i aktivnosti Komorskog investicionog foruma, podršku Republike Slovenije evropskim integracijama Republike Srbije, kao i zajedničko apliciranje za otvorene pozive u okviru evropskih fondova.

Slovenija je među prvih deset spoljno trgovinskih partnera Srbije.

Sama saradnja između Slovenije i AP Vojvodine je usmerena prevashodno ka oblasti privrede, poljoprivrede, energetike, turizma, nauke i tehnološkog razvoja. Veliko interesovanje se ispoljava u oblasti finansiranja lokalnih samouprava i funkcionisanja državne uprave, te učešća na međunarodnim projektima. Slovenija je jedan od najznačajnijih trgovinsko-ekonomskih partnera i ujedno jedan od najznačajnijih investitora u Republici Srbiji i AP Vojvodini.

Pokrajinska delegacija je prisustvovala i svečanom otvaranju Celjskog sajma MOS 2017 u Modroj dvorani tog impozantnog kompleksa.