USAID и Форум младих са инвалититетом удружују снаге са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам у оснаживању положаја особа са инвалидитетом на тржишту рада

Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Форум младих са инвалидитетом, потписали су данас Меморандум о сарадњи, како би озваничили међусобну подршку на пројекту под називом „Посао по мери: Економско оснаживање особа са инвалидитетом“, који финансира Америчка агенција за међународни развој (USAID). Ова сарадња ће побољшати у многоме побољшати статус особа са инвалидитетом на тржишту рада, подстицати једнакост у пракси запошљавања и помоћи у побољшању конкурентности особа са инвалидитетом на тржишту рада кроз различите стручне обуке.

Меморандум су потписали покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, и извршна директорка Форума младих са инвалидитетом, Јована Кривокућа-Миловановић, у присуству колега, сарадника и бројних медија.

Секретар Иванишевић је истакао да је сада прави тренутак за успостављање сарадње на овом пољу, јер се управо спроводи избор извођача обуке у информатичком програму запошљавања, односно преквалификације и доквалификације у области ИТ индустрије, подсетивши да се преко 20 милиона динара у сектору запошљавања издваја за ову намену.

,,У овом моменту говоримо о историјски ниској незапослености на територији АП Војводине, али и одређеним просторима где постоји велика потреба за запосленима. Један од тих простора јесте ИТ индустрија, и ми говоримо о напредним обукама у овој индустрији. Хоћемо да значајан део особа са инвалидитетом препознамо и кроз ове обуке, како би пронашли своје место на тржишту рада. Овим приступом пројекту хоћемо да превазиђемо чињенице да постоје потешкоће приликом запослења ОСИ, а посебно ОСИ без одговарајуће квалификације“, рекао је Иванишевић, додавши да ће за потребе пројекта ставити на располагање одређена места у програму преквалификација и доквалификација у програмским мерама за запошљавање које спроводи Секретаријат, а које ће, у овој години, обухватити преко 100 лица.

Иванишевић је најавио да ће у току јуна 2023. године, бити расписана два нова конкурса, односно први у износу од 15 милиона динара намењен подршци лицима која желе да оснују своје фирме, тачније да сви млађи од 35 година оснују своју фирму и баве се предузетништвом, и други конкурс у вредности од 25 милиона динара радног назива ,,Доступност за све“, којим ће Секретаријат настојати да привредни субјекти конкуришу за уклањање свих баријера за приступ особама са инвалидитетом.

,,То неће бити само уклањање архитектонских баријера, већ увођење знаковног језика, увођење измена и на веб сајтовима, хоћемо да немамо две степенице на улазу у продавницу и да сваки тоалет у кафићима и ресторанима буде оспособљен да у њега уђу и особе у инвалидским колицима. Све што радимо кореспондира са циљевима овог пројекта“, додао је Иванишевић.

„Форум младих са инвалидитетом ће у сарадњи са Каритасом Србије основати Центре за каријерно вођење и саветовање особа са инвалидитетом у Новом Саду, Зрењанину и Суботици, где ће им бити понуђени бесплатни програми обуке и преквалификације, док ће послодавци добити смернице за како да прилагоде своја радна места и радне задатке запосленима са инвалидитетом. Уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам радићемо на повећању броја особа са инвалидитетом који су запослени у приватном сектору у Војводини“, изјавила је Јована Кривокућа – Миловановић.

Пројекат „Посао по мери: Економско оснаживање особа са инвалидитетом“ финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а реализује га Форум младих са инвалидитетом, заједно са партнерима Фондацијом Ана и Владе Дивац, Каритасом Србије, Смарт Колективом и Центром за самостални живот особа са инвалидитетом Србије. Пројекат ће се реализовати на националном нивоу са фокусом на Нови Сад, Суботицу, Зрењанин, као и Београд, Ниш и Ваљево.

Присутнима се обратила и менаџерка програма у USAID Србија, Јелена Аврамовић.