U Privrednoj komori Vojvodine održan skup pod nazivom „Mala i srednja preduzeća u fokusu“

  

Novi Sad,  25. jun 2021. – U Privrednoj komori Vojvodine danas je održan stručni skup pod nazivom „Mala i srednja preduzeća u fokusu“, koji je Privredna komora Vojvodine organizovala u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, Evropskom preduzetničkom mrežom i EU Info Pointom iz Novog Sada. 

Skup je organizovan uoći obeležavanja svetskog dana mikro, malih i srednjih preduzeća, koji je Generalna skupština Ujedinjenih Nacija označila za 27. jun. 

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević,  istakao je da su mikro i mala preduzeća u fokusu Sekretarijata, te da je zahvaljujući odluci o povećanju budžeta, Sekretarijat za privredu i turizam uspeo da u prvoj polovini ove godine plasira preko 300 miliona dinara kao direktnu pomoć  mikro i malim preduzećima u oblasti turizma, kao i u oblasti drugih privrednih grana.

,,Izdvojeno je 120 miliona dinara za podizanje turističkih kapaciteta a ostatak sredstava je uložen za nabavku nove opreme, novih mašina, kao i za subvencije za nabavku repromaterijala. Posebno nas raduje da smo imali preko 2.000 aplikacija, što upravo pokazuje da su mikro i mala preduzeća uspela da prođu krizni period“, rekao je Ivanišević.

On je dodao da su upravo zbog interesovanja za ulaganje i razvoj raspisani konkursi iz oblasti zapošljavanja u iznosu od 42 miliona dinara gde se očekuje oko 200 novozaposlenih. Najavljeni su i novi konkursi Pokrajinskog sekretaraijata za privredu i turizam i to u dugoj polovini jula tekuće godine. Ivanišević je najavio raspisivanje novog konkursa za podršku starim i tradicionalnim zanatima, a to su upravo mikro i mali preduzetnici. 

Sekretar Ivanišević je najavio i da se do kraja leta očekuje objava konkursa za posebnu podršku ženskom preduzetništvu. 

Predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević, istakao je da je Privredna komora mesto okupljanja privrednika  i da je naročito  važno  da se govori o malim i srednjim preduzećima. Koliki je njihov značaj za privredu APV  najbolje pokazuje činjenica da je u 2020. godini bilo registrovano 28.615 privrednih društava, od toga njih 84, 8 odsto svrstano je u mikro preduzeća, zatim 11, 8 odsto su mala, dok je svega 2, 8 odsto srednjih preduzeća. To jeste  slika koja predstavlja snažnu ekonomsku snagu i upravo je zato važno da svi oni  razgovaraju sa predstavnicima nadležnih institucija. 

,,Pažljivom analizom sektora MSP i preduzetnika može se zaključiti da je ovaj segment ukupne privrede sve značajniji u svom učešću u privrednoj strukturi, kao i da kontinuirano uvećava svoj uticaj na formiranje bruto dodate vrednosti i ostvarenog prometa i, što je veoma bitno, izrazito je izvozno orjentisan“, istakao je Vučurević.

Marija Stanču Mirosavljev iz Evropske preduzetničke mreže, koju čini preko 60 zemalja sveta, istakla je da Evropska preduzetnička mreža gotovo svakodnevno ima u fokusu mala i srednja preduzeća. Mreža im pruža kontinuiranu podršku, a posebno onima koji imaju ambiciju da iternacionalizuju svoje poslovanje. 

U video poruci skup je pozdravio i Martin Klauke iz Sektora za upravljanje projektima Delegacije EU u Republici Srbiji.