Иванишевић: Сарадњом са Природно-математичким факултетом интензивирамо повезивање струке и сектора туризма

Данашње свечано потписивање споразума о сарадњи између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду за циљ превасходно има дефинисање оквирних механизама ближе сарадње која се огледа у интензивнијем повезивању науке и привреде, односно стручног кадра и сектора туризма и угоститељства у АП Војводини, као и у Републици Србији, а у складу са одговарајућим стандардима струке.

Споразум су потписали покрајински секретар др Ненад Иванишевић и деканка Природно-математичког факултета проф. др Милица Павков Хрвојевић, у присуству помоћника покрајинског секретара мр Милана Јарића, директора Департмана за географију, туризам и хотелијерство проф. др Лазара Лазића и професора са Департмана др Милана Ивкова.

Секретар Иванишевић је истакао важност умрежавања привреде и науке са ресорним државним институцијама, како би се на што бољи и ефикаснији начин универзитетски образован стручни кадар повезао са релевантним привредним гранама и са приватним сектором, коме недостају стручњаци, пре свега када се говори о туризму.

„Овим споразумом о сарадњи Секретаријат прави још један искорак у повезивању науке и привреде, у овом случају туристичке привреде. У првих осам месеци на територији АП Војводине остварено је преко 200 милиона евра промета од туризма, и уколико се та тенденција настави, биће премашена 2019. година. Молба према нама од стране људи који се баве туризмом, почев од хотела, преко етно-села, до ресторана и других, јесте да им помогнемо да се што боље повежу са онима који имају неопходно знање из области туризма. Туризам у Србији није више нешто чиме се може бавити било ко, већ је то врхунски туризам, са врхунским услугама, те постоји потреба да се то обједини у јединствен туристички производ“, рекао је секретар Иванишевић, додавши да је представник Природно-математичког факултета члан радног тела, тачније комисије у оквиру пројекта доделе ознаке квалитета производа, услуга и манифестација „Најбоље из Војводине“.

Иванишевић је навео и то да је сам циљ сарадње Секретаријата са ПМФ-ом управо повезивање кадрова који завршавају, или су завршили факултет, као и да у најкраћем року пронађу посао, и да за време трајања студија буду на пракси код корисника средстава Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

„Подсетићу вас на то да је преко 500 милиона динара у протекле две године усмерено у сектор туризма на територији Војводине, а то даје веома конкретне резултате. Циљ који сви имамо, као родитељи и као професори, јесте да та деца, када почну да раде у нашим компанијама, хотелима, па чак и у страним објектима у Србији, овде и остану“, рекао је Иванишевић.

Сарадња Секретаријата и Факултета ће се реализовати кроз партнерске односе засноване на принципима транспарентности, одговорности, ефикасности, посвећености, међусобне информисаности, те на добром и одговорном управљању ресурсима који ће се користити за остваривање заједничких циљева и активности.

Секретаријат и Факултет, односно Департман за географију, туризам и хотелијерство, настојаће да информишу привреднике и предузетнике о својим пројектима и активностима, о кадровским и струковним потенцијалима који би могли да обављају стручну праксу код заинтересованих субјеката, уз обострану промоцију и заједничко организовање догађаја, едукација, предавања и тренинга, у циљу унапређења сарадње, информисања јавности и заинтересованих страна и заједничко наступање и учешће на конкурсима.

Деканка ПМФ-а Милица Павков Хрвојевић истакла је да је веома важна иницијатива Секретаријата за остваривање сарадње на овом нивоу, с обзиром на то да се отвара могућност да наука буде у служби привреде.

„Данас сам овде, пре свега, због Департмана за географију, туризам и хотелијерство, који у свом називу и носи важан део за овај секретаријат, друштво и ову земљу, јер то су катедре основане пре десетак година, које су достигле ниво у разним аспектима, те превазишле многе друге области науке на нашем факултету. Катедре за гастрономију и туризам остварују резултате у разним аспектима. Истакла бих на првом месту студенте, који су изузетно запажени на разним међународним такмичењима и то у професионалним категоријама, попут многобројних светских такмичења у области кулинарства и гастрономије, као и туризма. Друго, истакла бих међународне пројекте, у којима учествујемо и, треће, захваљујући професорима са овог департмана, Универзитет у Новом Саду се нашао међу првих 200 на Шангајској листи у области угоститељства и менаџмента у гастрономији“, истакла је проф. др Павков Хрвојевић.