Sekretar Ivanišević obišao radove na unutrašnjim prostorijama i spomen sobi u Karlovačkoj Bogosloviji

 Sremski Karlovci, 5. jul 2021. – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, posetio je Bogosloviju ,,Sveti Arsenije Sremac” u Sremskim Karlovcima. Sekretar Ivanišević i rektor Bogoslovije, protojerej mr Jovan Milanović, obišli su radove na uređenju enterijera ovog značajnog kulturno-istorijskog i duhovnog zdanja, za koji je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam putem javnog konkursa namenjenog nedobitnim organizacijama sa teritorije AP Vojvodine od značaja za razvoj turističkog potencijala, dodelio oko 4 miliona dinara.

Adaptacija unutrašnjih prostorija i posebno ,,spomen sobe” sa autentičnim skamijama i raritetnim predmetima iz devetnaestog veka, jeste detalj koji će svrstati Bogosloviju ,,Sveti Arsenije Sremac” u ponudu kulturnog i verskog turizma u Sremskim Karlovcima. Spomen soba će biti opremljena i savremenom tehnološkom opremom.

Sam projekat i inicijativa za obnovom ovog zdanja i njenog nasleđa proistekla je iz potrebe da se i sama Bogoslovija postavi na turističku mapu i ponudu Sremskih Karlovaca, kao još jedan u nizu objekata od izuzetne važnosti za kulturu, obrazovanje, religiju, te istorijsko i turističko dobro našeg naroda i ovog podneblja, za što bolji prikaz sačuvanog materijala posetiocima.

Obilazeći radove, sekretar Ivanišević je istakao da je od izuzetne važnosti ulagati u verski turizam, a kroz obnovu i adaptaciju objekata od značaja i njihovu implementaciju u turističke tokove i u okviru turističkih mapa. On je dodao da se ovim kontinuirano radi na očuvanju kulturno-istorijskih znamenitosti, objekata i nasleđa ovog podneblja, te na podizanju svesti posetilaca o činjenici da je verski turizam veoma značajan, za koji postoji veliko interesovanje, ali i da je neophodno obnavljati i unapređivati njegovu infrastrukturu. Pored toga, ovakvim pristupom stvaraju se novi modeli predstavljanja nasleđa i jačanje doživljaja posetilaca.

Karlovačka Bogoslovija predstavlja dragulj ne samo Sremskih Karlovaca, već i čitave Republike Srbije i regiona, stoga je neophodno raditi na očuvanju njenog materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, kroz pomenutu adaptaciju unutrašnjih prostorija, kao i restauraciju predmeta i spisa od istorijske i duhovne važnosti. Uvođenjem novih tehnologija i digitalizacije planira se kreiranje sveobuhvatne elektronske baze Bogoslovije, kako bi se ista bezbedno ponudila široj javnosti.

Obilasku Bogoslovije i radova koji su u toku, prisustvovao je i pomoćnik pokrajinskog sekretara za oblast turizma, Milan Jarić, i direktor Fonda ,, Evropski poslovi”, Aleksandar Simurdić.