Отворено представништвo Трговачке куће Мађарске и у Новом Саду

Нови Сад, 28. октобар 2015.У пословној згради ЈП „Воде Војводине“ отворено је данас представништво Трговачке куће Мађарске у Новом Саду, које се успоставља у оквиру средњоевропске трговинско-развојне мреже, а с циљем употпуњавања извозних могућности, унапређења сарадње, анализе тржишта, производа и услуга.

Уз слоган ,,нова тржишта, нове могућности“, успостављање представништва Трговачке куће Мађарске у Новом Саду је организовано у оквиру манифестације „Међународни дани енергетике и инвестиција 2015“, на којој је представљено 17 компанија из Мађарске које послују у областима енергетике и заштите животне средине, а организовани су и пословни сусрети који умногоме могу допринети развоју и одрживости успешне привредне климе.

Присутнима су се на отварању обратили потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, као и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине Михаљ Њилаш. Отварању је присуствовао и заменик покрајинског секретара за привреду Балинт Јухас.

Истичући чињеницу да овакво представништво у Србији и покрајини може да има вишеструке бенефите, потпредседник Покрајинске владе је навео да ће повезивање привредника и организовање манифестација које ће их окупити дати значајан допринос развоју предузетништва како у Србији, тако и у Мађарској. ,,Да постоји интересовање за овакав начин повезивања и размене искустава, те унапређење области предузетништва између две земље, говори и чињеница да је на овогодишњем Међународном сајму енергетике и инвестиција у Новом Саду чак 17 привредника из Мађарске, са којима се организују и пословни сусрети. Потребно је поспешити сарадњу која ће допринети и бољем наступу на тржиштима развијених земаља. Посебно је значајна и чињеница да је много мађарских компанија присутно у Војводини, попут компаније ,,Тиса Аутомотив“ чије је отварање значајно помогла Покрајинска влада. Ова канцеларија ће допринети јачању већ стабилне сарадње привредника, а добри политички и дипломатски односи две земље пружају основ за привредни напредак и унапређење сарадње“, рекао је Васин.

Васин је додао да би отварање представништва Трговачке куће требало би да унапреди спољнотрговинску позицију Републике Србије и Мађарске. ,,Покушаћемо да унапредимо ту сарадњу поспешивањем извоза војвођанских предузећа, као и унапређењем система трговине између две земље. Значајна спољнотрговинска размена у протеклој и текућој години показује тренд раста, а отварање ове канцеларије може значајно да унапреди ту сарадњу, а то произилази из унапређења самих односа двеју земаља. Да би се унапредили односи мора постојати место где се привредници срећу“, рекао је Васин.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Михаљ Њилаш је овом приликом изјавио да је неопходно да привредници упознају једни друге, а да сама канцеларија Трговачке куће Мађарске гради мост између земаља и привредника. ,,На овај начин се отварају нови видици и нове димензије пословања. Привредници у Србији ће имати прилику да стекну искуства привредника из Мађарске, те открију шта их све очекује. Битно је да се привредници повежу и упознају. Потребни су и стручњаци који би на правном и економском плану умногоме допринели развоју области привреде“, рекао је Њилаш.

Активности овог представништва, које има за циљ превасходно подршку, умрежавање и унапређење пословања привредника како у Србији, Мађарској, тако и у региону, усмерене су ка спровођењу спољнотрговинских послова. На овај начин могуће је изналажење извозних могућности, анализа циљних тржишта, производа и услуга, те посматрање наменских тендера. Трговачка кућа се бави и посредништвом, у смислу одабира домаћих извозника на основу конкретних потреба купаца и обезбеђење робног узорка, као и успостављање сарадње при финансијским токовима, транспорту и осталим логистичким услугама. Поред унапређења области привреде и предузетништва, могуће је оваквом сарадњом утицати и на унапређење транспорта и саобраћајне инфраструктуре, посебно железничког саобраћаја.

Средњоевропска трговинско развојна мрежа Трговинске куће Мађарске проширује се у још 8 земаља у окружењу, како би се створила функционална мрежа од укупно 22 канцеларије. У Србији, где се поред Београда и Новог Сада планира отварање канцеларије и у Суботици, представништва ће бити отворена у Аустрији, Словачкој, Румунији, Украјини, Хрватској и Словенији.