Otvoreno predstavništvo Trgovačke kuće Mađarske i u Novom Sadu

Novi Sad, 28. oktobar 2015. – U poslovnoj zgradi JP „Vode Vojvodine“ otvoreno je danas predstavništvo Trgovačke kuće Mađarske u Novom Sadu, koje se uspostavlja u okviru srednjoevropske trgovinsko-razvojne mreže, a s ciljem upotpunjavanja izvoznih mogućnosti, unapređenja saradnje, analize tržišta, proizvoda i usluga.


Uz slogan ,,nova tržišta, nove mogućnosti“, uspostavljanje predstavništva Trgovačke kuće Mađarske u Novom Sadu je organizovano u okviru manifestacije „Međunarodni dani energetike i investicija 2015“, na kojoj je predstavljeno 17 kompanija iz Mađarske koje posluju u oblastima energetike i zaštite životne sredine, a organizovani su i poslovni susreti koji umnogome mogu doprineti razvoju i održivosti uspešne privredne klime.

Prisutnima su se na otvaranju obratili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, kao i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš. Otvaranju je prisustvovao i zamenik pokrajinskog sekretara za privredu Balint Juhas.


Ističući činjenicu da ovakvo predstavništvo u Srbiji i pokrajini može da ima višestruke benefite, potpredsednik Pokrajinske vlade je naveo da će povezivanje privrednika i organizovanje manifestacija koje će ih okupiti dati značajan doprinos razvoju preduzetništva kako u Srbiji, tako i u Mađarskoj. ,,Da postoji interesovanje za ovakav način povezivanja i razmene iskustava, te unapređenje oblasti preduzetništva između dve zemlje, govori i činjenica da je na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu energetike i investicija u Novom Sadu čak 17 privrednika iz Mađarske, sa kojima se organizuju i poslovni susreti. Potrebno je pospešiti saradnju koja će doprineti i boljem nastupu na tržištima razvijenih zemalja. Posebno je značajna i činjenica da je mnogo mađarskih kompanija prisutno u Vojvodini, poput kompanije ,,Tisa Automotiv“ čije je otvaranje značajno pomogla Pokrajinska vlada. Ova kancelarija će doprineti jačanju već stabilne saradnje privrednika, a dobri politički i diplomatski odnosi dve zemlje pružaju osnov za privredni napredak i unapređenje saradnje“, rekao je Vasin.

Vasin je dodao da bi otvaranje predstavništva Trgovačke kuće trebalo bi da unapredi spoljnotrgovinsku poziciju Republike Srbije i Mađarske. ,,Pokušaćemo da unapredimo tu saradnju pospešivanjem izvoza vojvođanskih preduzeća, kao i unapređenjem sistema trgovine između dve zemlje. Značajna spoljnotrgovinska razmena u protekloj i tekućoj godini pokazuje trend rasta, a otvaranje ove kancelarije može značajno da unapredi tu saradnju, a to proizilazi iz unapređenja samih odnosa dveju zemalja. Da bi se unapredili odnosi mora postojati mesto gde se privrednici sreću“, rekao je Vasin.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš je ovom prilikom izjavio da je neophodno da privrednici upoznaju jedni druge, a da sama kancelarija Trgovačke kuće Mađarske gradi most između zemalja i privrednika. ,,Na ovaj način se otvaraju novi vidici i nove dimenzije poslovanja. Privrednici u Srbiji će imati priliku da steknu iskustva privrednika iz Mađarske, te otkriju šta ih sve očekuje. Bitno je da se privrednici povežu i upoznaju. Potrebni su i stručnjaci koji bi na pravnom i ekonomskom planu umnogome doprineli razvoju oblasti privrede“, rekao je Njilaš.

Aktivnosti ovog predstavništva, koje ima za cilj prevashodno podršku, umrežavanje i unapređenje poslovanja privrednika kako u Srbiji, Mađarskoj, tako i u regionu, usmerene su ka sprovođenju spoljnotrgovinskih poslova. Na ovaj način moguće je iznalaženje izvoznih mogućnosti, analiza ciljnih tržišta, proizvoda i usluga, te posmatranje namenskih tendera. Trgovačka kuća se bavi i posredništvom, u smislu odabira domaćih izvoznika na osnovu konkretnih potreba kupaca i obezbeđenje robnog uzorka, kao i uspostavljanje saradnje pri finansijskim tokovima, transportu i ostalim logističkim uslugama. Pored unapređenja oblasti privrede i preduzetništva, moguće je ovakvom saradnjom uticati i na unapređenje transporta i saobraćajne infrastrukture, posebno železničkog saobraćaja.

Srednjoevropska trgovinsko razvojna mreža Trgovinske kuće Mađarske proširuje se u još 8 zemalja u okruženju, kako bi se stvorila funkcionalna mreža od ukupno 22 kancelarije. U Srbiji, gde se pored Beograda i Novog Sada planira otvaranje kancelarije i u Subotici, predstavništva će biti otvorena u Austriji, Slovačkoj, Rumuniji, Ukrajini, Hrvatskoj i Sloveniji.