Prvi ugovor vredan 5 miliona američkih dolara – Veliki uspeh vojvođanskih privrednika u Šangaju

 

Šangaj, NR Kina, 8. novembar 2018. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, boravi u radnoj poseti Narodnoj Republici Kini, u gradu Šangaj, gde se održava prvi i najveći svetski sajam izvoznika u zemlju domaćina ,,China International Import Expo 2018 – CIIE“.

O značaju Sajma govori i činjenica da ga je u prisustvu delegacija i zvaničnika iz celog sveta, lično otvorio predsednik NR Kine, Ši Đinping.

Pokrajisnki sekretarijat za privredu i turizam Pokrajinske vlade je u prethodnom periodu intenzivirao komunikaciju i razmenu informacija sa kineskom Pokrajinom Džeđang i nizom gradova imenovane Pokrajine, značajno unapredivši privrednu saradnju koja je rezultirala uspešnim nastupom vojvođanskih privrednika, te ugovorom vrednim pet milona američkih dolara.

Predstavnik novosadske kompanije ,,Stoteks AD“, Gordan Bašić je potpisao ugovor sa kineskim partnerom, kompanijom ,,Yuhuan guoyang import & export co ltd“ o izvozu prehrambenih proizvoda u 2019. godini, u vrednosti od pet miliona dolara. Ugovor predviđa izvoz dodatnih količina roba u vrednosti od novih pet miliona dolara i u 2020. godini. Kineskom tržištu, kompanija ,,Stoteks AD“ iz Novog Sada plasiraće zamrznuto povrće i voće, džemove, jestivo suncokretovo ulje i vino.

Ceremonija potpisivanja se odvijala u prisustvu brojnih visokih zvanica na međunarodnoj konferenciji posvećenoj promociji privrede grada Taidžu (Taizhou), a svečanom potpisivanju je prisustvovao potpredsednik Đoković, koji se istoga dana sastao i sa gradonačelnikom grada Taidžu, Džang Bingom (Zhang Bing).

Istoimeni, sedmomilionski grad je jedan od najznačajnijih industrijskih centara u kineskoj pokrajini Džeđang i početna tačka projekta ,,Jedan pojas – jedan put”. Prilikom susreta, zvaničnici ovog velikog kineskog industrijskog centra su izrazili želju da saradnju sa AP Vojvodinom podignu na viši nivo bratimljenjem sa nekom od lokalnih samouprava u Vojvodini, pri čemu će im biti pružena institucionalna podrška i pomoć Sekretarijata.