Први уговор вредан 5 милиона америчких долара – Велики успех војвођанских привредника у Шангају

 

Шангај, НР Кина, 8. новембар 2018. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, борави у радној посети Народној Републици Кини, у граду Шангај, где се одржава први и највећи светски сајам извозника у земљу домаћина ,,China International Import Expo 2018 – CIIE“.

О значају Сајма говори и чињеница да га је у присуству делегација и званичника из целог света, лично отворио председник НР Кине, Ши Ђинпинг.

Покрајиснки секретаријат за привреду и туризам Покрајинске владе је у претходном периоду интензивирао комуникацију и размену информација са кинеском Покрајином Џеђанг и низом градова именоване Покрајине, значајно унапредивши привредну сарадњу која је резултирала успешним наступом војвођанских привредника, те уговором вредним пет милона америчких долара.

Представник новосадске компаније ,,Стотекс АД“, Гордан Башић је потписао уговор са кинеским партнером, компанијом ,,Yuhuan guoyang import & export co ltd“ о извозу прехрамбених производа у 2019. години, у вредности од пет милиона долара. Уговор предвиђа извоз додатних количина роба у вредности од нових пет милиона долара и у 2020. години. Кинеском тржишту, компанија ,,Стотекс АД“ из Новог Сада пласираће замрзнуто поврће и воће, џемове, јестиво сунцокретово уље и вино.

Церемонија потписивања се одвијала у присуству бројних високих званица на међународној конференцији посвећеној промоцији привреде града Таиџу (Taizhou), а свечаном потписивању је присуствовао потпредседник Ђоковић, који се истога дана састао и са градоначелником града Таиџу, Џанг Бингом (Zhang Bing).

Истоимени, седмомилионски град је један од најзначајнијих индустријских центара у кинеској покрајини Џеђанг и почетна тачка пројекта ,,Један појас – један пут”. Приликом сусрета, званичници овог великог кинеског индустријског центра су изразили жељу да сарадњу са АП Војводином подигну на виши ниво братимљењем са неком од локалних самоуправа у Војводини, при чему ће им бити пружена институционална подршка и помоћ Секретаријата.