Potpredsednik Ivan Đoković učesnik međunarodnog biznis foruma na Univerzitetu ,,Mihail Vasiljevič Lomonosov“ u Arhangelsku: Intenzivirati saradnju dve pokrajine u više privrednih oblasti

Poslovni forum u svečanoj sali Severnog (Arktičkog) federalnog univerziteta ,,M.V. Lomonosov“ u gradu Arhangelsk, Ruska Federacija

Arhangelsk, 21. septembar 2017. – U okviru radne posete Ruskoj Federaciji, Arhangelskoj oblasti, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, učestvovao je danas sa delegacijom na međunarodnom poslovnom forumu – Okrugli sto pod nazivom ,,Jačanje rusko-srpske saradnje, razvijanje bilateralnih veza između Arhangelskog regiona i Autonomne pokrajine Vojvodine“, u prisustvu brojnih zvaničnika ove severne ruske oblasti, predstavnika pokrajinskih i gradskih ministarstava, Arhangelskog univerziteta, trgovinskih lanaca, kao i gostiju iz drugih regija, iz korporativne i društvene sfere.

Cilj susreta je bio usmeren ka uspostavljanju saradnje dveju pokrajina u oblasti privrede i njenih grana i oblasti, nauke, obrazovanja, turizma, kao i saradnja na očuvanju zajedničkog istorijskog nasleđa.

Arhangelska oblast, koja ove godine slavi jubilej 80 godina postojanja jeste konstitutivni subjekt Ruske Federacije sa statusom oblasti na prostoru Severozapadnog federalnog okruga u evropskom delu Rusije. Administrativni centar, grad Arhangelsk, domaćin je ovog značajnog okruglog stola koji je upriličen u svečanoj sali Severnog (Arktičkog) federalnog univerziteta ,,M.V. Lomonosov“.

U svom obraćanju, potpredsednik Đoković je istakao da su stabilni i uspešni odnosi Ruske Federacije i Republike Srbije, njihovih regija i pokrajina, intenzivirani posetama najviših zvaničnika, prilikom kojih je došlo do sklapanja mnogobrojnih sporazuma.

,,Saradnja između dve zemlje je najizraženija u oblasti energetike, investicija, infrastrukture, bezbednosnih pitanja, obrazovne i naučno-tehničke saradnje. Rusija je jedan od ključnih investitora u Srbiji. Na temelju energetskog sporazuma, Rusija je do sada ulagala u oblasti rudarstva, turizma, bankarskog i komercijalnog sektora i osiguravajuća društva. Srbija je i jedina zemlja u Evropi izvan Zajednice nezavisnih država koja je sa Rusijom potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini 2000. godine“, rekao je Đoković, istakavši da Pokrajinska vlada ima dva potpisana sporazuma o saradnji sa institucijama i preduzećima sa teritorije Ruske Federacije.

ministar za ekonomski razvoj Arhangelske oblasti Semion Aleksejevič Vuimenkov (levo), zamenik predsednika Vlade Arhangelskog regiona, Fomenko Evgenij Vladimirovič, potpredsednik Ivan Đoković, pomoćnik za oblast turizma Sergej Tamaš

Đoković je dodao da navedeno ide u prilog činjenici da je ovakav vid saradnje veoma značajan u privrednom, političkom i u geostrateškom pogledu, te da ju je potrebno proširiti i unapređivati, prevashodno na polju sertifikacije proizvoda iz Vojvodine, što je preduslov za povećanje obima izvoza na rusko tržište.

Zamenik predsednika Vlade Arhangelskog regiona, Fomenko Evgenij Vladimirovič, je naglasio da pored privredne saradnje dve pokrajine u prethodnom periodu, kao i uspešne saradnje na brojnim zajedničkim projektima, potpisivanjem Sporazuma daće se novi impuls kvalitetu samih odnosa dve regije, što će predstavljati novu etapu u međusobnim odnosima, njihovoj pragmatičnosti i efikasnosti.

Sporazum o saradnji Arhangelske oblasti i AP Vojvodine, koji je u pripremi, je od izuzetnog značaja, i predstavlja čvrsto tlo za jačanje veza u svim pravcima i sferama političkog, privrednog i društvenog života.

Poseta Arhangelskom univerzitetu, Departman za geotehniku

Potpredsednik Đoković se danas sastao i sa ministrom za ekonomski razvoj Arhangelske oblasti, Semionom Aleksejevičem Vuimenkovim, kao i sa načelnicom Odeljenja za međunarodnu saradnju SAFU-a, Zarubinom Liubov Albertovnom, a posetio je i prostorije i laboratorije Katedre za geotehniku SAFU-a.