Potpredsednik Đoković u Šendženu i Dunguanu: Transfer visoko tehnološkog i inovativnog znanja kineskih kompanija sa globalnim uticajem preduslov za razvoj srpske privrede

 

Šendžen, Pokrajina Guangdong, NR Kina, 16. i 17. maj 2019. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, posetio je Grad Šendžen, gde je boravio u radnoj poseti, na poziv kompanije ,,Huawei“, čije je sedište u ovom značajnom privrednom, tehnološkog i trgovinskom centru kineske Pokrajine Guangdong.

Predstavnici ove kompanije i njenog menadžmenta, upoznali su delegaciju sa tehnologijama koje primenjuju i implementiraju u konceptu pametnih gradova.

Pored pametnog parka Long gang (LongGang Smart Park), počasnim gostima iz Republike Srbije i AP Vojvodine je predstavljena glavna zgrada kompanije ,,Huawei“ u Šendženu i njena izložbena hala za digitalnu transformaciju. Značajna je bila i poseta Informativnom centru ove kompanije ,,Huawei Songshan Lake Data Center“ koji se sastoji iz brojnih serverskih soba, sabirnica i čvorišta, koji je u upotrebi već četrnaest godina, a namenjen je unapređenju cloud infrastrukture i IT potreba na IKT tržištu.

Potpredsednik Đoković je imao priliku da se sa delegacijom upozna i sa opremom i tehnološkim inovacijama za javnu bezbednost, naftnu i gasnu industriju, kao i za komunalne delatnosti.

Delegacija je posetila i kampus ,,Huawei R&D Campus“, smešten u Gradu Dunguanu, izgrađen po principu evropskih naučno-tehnoloških tematskih kampusa, inspirisan kulturno-istorijskim obeležjima Evrope, koji je namenjen stručnom osoblju za istraživanje i razvoj NR Kine.

Poseta kompaniji ,,Huawei“ je upriličena nakon učešća potpredsednika Đokovića sa delegacijom Pokrajinske vlade i Razvojne agencije Vojvodine, na čijem je čelu, u Gradu Čangša, Pokrajine Hunan, na prvom Globalnom samitu savremene visokotehnološke proizvodnje ,,Global High-End Manufacturing Summit – GHMS 2019“, održanom po prvi put u organizaciji Gradske uprave Grada Čangša i Asocijacije Azija – Pacifik.