Potpredsednik Đoković otvorio ,,BITS 2019“: Neophodna strategija održive digitalne transformacije Republike Srbije

Novi Sad, 30. oktobar 2019. – ,,Digitalna transformacija, ne samo privrede, nego i društva uopšte, u svim dimenzijama našeg življenja je postala realnost koju ostatak sveta svakodnevno konzumira. Hitno nam je potreban strateški oblikovan sistem održive digitalne transformacije“, istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, otvarajući ovogodišnju Konferenciju ,,BITS 2019“ (Best IT Solutions).

Eminentni predstavnici informaciono – komunikacionih tehnologija i industrije, kao i rukovodstvo vodećih kompanija iz ove oblasti koje posluju u Republici Srbiji, okupili su se u Kongresnom centru Novosadskog sajma, dajući stručni doprinos skupu na kom su razmatrane aktuelne teme sa inženjerskog i menadžerskog aspekta, sa ciljem da se značajnije podigne nivo konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća, kroz ozbiljan stručan pristup digitalizaciji poslovnih procesa, počev od budžetiranja, podizanja profitabilnosti, preko bezbednog poslovanja, subvencionisanja i kreditiranja digitalizacije poslovanja.

Ključna tematska oblast ovogodišnje Konferencije jeste digitalna transformacija preduzeća, koja predstavlja promenu poslovnog modela promenom strategija uz pomoć savremenih tehnologija, obezbeđujući efikasniji rad i odnos sa klijentima i tržištem. Prihvatajući ovaj koncept, kompanija stvara uslove za uspešan razvoj i rast, a sve kroz optimizaciju i digitalizaciju sopstvenih poslovnih procesa.

Ističući neophodnost održive strategije digitalne transformacije, potpredsednik Đoković napominje da bi ona doprinela daljem razvoju privrede, a sa druge strane bi kulturu, življenje, korišćenje javnih servisa i usluga učinila dostupnim svakom građaninu, što bi trebalo povezati sa celoživotnim učenjem.

,,Važno je sagledati na koji način nova materijalna vrednost stvorena kroz veštine i znanja u okviru IKT sektora postaje materijalna baza koju bi trebalo da upotrebimo, ne samo za smanjenje troškova i povećanje celishodnosti poslovanja, već i kao novi kvalitet celokupnog socijalnog sistema u kome živimo“, rekao je Đoković, dodavši da gotovo da ne postoji dimenzija života pojedinca koja nije zasnovana na informaciono-komunikacionim tehnologijama, stoga će Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u narednoj budžetskoj godini opredeliti značajna sredstva za digitalizaciju i inovacije.

On je dodao da se samo podizanjem kapaciteta domaćih mikro, malih i srednjih kompanija, njihovo povezivanje u kooperativne lance, te implementacija digitalnih alata i rešenja u poslovanju, može podstaći razvoj privrede.

Učesnici Konferencije se u okviru panela upoznaju sa novim poslovnim digitalnim alatima, sistemima unapređenja prodaje, sa digitalnom, komercijalnom i poslovnom transformacijom, usklađivanjem poslovanja sa Zakonom o bezbednosti informacionog sistema, kao i sa pojedinostima vezanim za upravljanje finansijama, tačnije pripremom projekata i aplikacijom za sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj.

Konferenciju treći put organizuje kompanija ,,Positive“ iz Novog Sada u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, Privrednom komorom Srbije, Turističkom orgnizacijom Grada Novog Sada, Unijom poslodavaca Vojvodine, Centrom za digitalnu transformaciju  i Vojvodina IKT klasterom.

U toku Konferencije ,,BITS 2019“, održani su B2B sastanci, a veoma je značajan i ,,kutak za gejmere“ u kome učesnici imaju priliku da se upoznaju sa tehnologijom i novinama industriji video igara.