Đoković o novom ciklusu obuka u Edukativnom centru Novi Sad: Ovo je jedinstveni razvojni i privredno-edukativni model obrazovanja odraslih


Novi Sad, 3. april 2018. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, i direktor Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama Novi Sad, Đurađ Milanović, održali su konferenciju za medije povodom novog ciklusa obuka u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Predstavljeni su i kursevi koji se prvi put održavaju u Edukativnom centru, poput obuke za menadžera za marketing na društvenim mrežama, za poslovni i diplomatski protokol, kao i obuka za negu kose i tela.

Novi ciklus obuka podrazumeva veb dizajn, engleski i nemački jezik, Office 365, osnovnu informatičku obuku, znakovni jezik, obuku za početnike u poslovanju, obuku za vođenje poslovnih knjiga, obuke za kuvare, gerontonegovatelje, pedikir, manikir, frizere, i rukovaoce građevinskim mašinama. 

Potpredsednik Đoković je naveo da je u protekloj godini, programom Edukativnog centra obuke prošlo oko 2.150 polaznika.
,,Pored standardnih obuka za zanimanja i delatnosti koje su do sada postojale, uvode se nove, poput marketing menadžera na društvenim mrežama, kao i obuke za širok spektar državnih institucija, lokalnih samouprava, ali i za ugostiteljsko-turističke delatnosti. Centar je akreditovan od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za održavanje programa stručnog usavršavanja zaposlenih državnoj upravi i u jedinicama lokalne samouprave. Ovo će predstavljati sistem koji će se nadovezati na državnu akademiju za državnu upravu“, rekao je Đoković i dodao da je Sekretarijat sa rukovodstvom Edukativnog centra i uz podršku Pokrajinske vlade, uspeo da sačuva Edukativni centar od prestanka poslovanja i mogućeg gašenja, pri čemu su građani Vojvodine stekli trajno vlasništvo nad Centrom.

,,Nastojimo da unapredimo poslovanje Edukativnog centra kako bi se i što više ljudi obučilo za deficitarna zanimanja, te da se kroz zajedničku saradnju sa Sekretarijatom i nacionalnom službom za zapošljavanje omogući licima da nakon prekvalifikacije i dokvalifikacije dođu do samozaposlenja ili novog radnog mesta“, dodao je Đoković i pozvao zainteresovanu javnost i privredu, te sve one koji su u potrazi za poslom kako bi zaokružili svoju biznis ideju.

Direktor Edukativnog centra, Đurađ Milanović, je istakao da je već započeto sa jedanaest obuka koje sprovodi Centar, te da se do kraja 2018. godine očekuje da Centar uvede novi ISO 4063 standard iz obuke za zavarivanje. Uvođenje novog standarda je proizvod učešća Edukativnog centra na međunarodnom IPA projektu, čiji je nosilac Vojvođanski metal klaster (VMC). Projektom je predviđeno umrežavanje metalske industrije u pograničnom regionu. Edukativni centar će do kraja tekuće godine nabaviti i simulator za zavarivanje, koji će znatno uštedeti sredstva za obuku za zavarivače i unaprediti sam kvalitet obuke.

,,Posebno je važno istaći da Edukativni centar participira na sve međunarodne konkurse od značaja za poslovanje Centra, zajedno sa našim partnerima, za koje smatramo da bi podigli nivo kvaliteta rada. Trudimo se da pratimo savremene trendove i ovim najavljujemo i članstvo Edukativnog centra u Asocijaciji obrazovnih ustanova koje se bave obrazovanja odraslih u Evropskoj uniji“, rekao je Milanović.

Svi programi obuka koje predviđa Edukativni centar su u procesu akreditacije pred Ministarstvom prosvete Republike Srbije.