Delegacija Sekretarijata za privredu i turizam na 54. Međunarodnom poljoprivrednom i prehrambenom sajmu AGRA 2016 u Gornjoj Radgoni

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i ove godine učestvuje na 54. Međunarodnom poljoprivredno – prehrambenom sajmu, sajmu sa najdužom tradicijom, koji se sredinom avgusta meseca svake godine održava u Gornjoj Radgoni, Republika Slovenija. Na jubilarnom, desetom učešću, raznovrsna ponuda proizvoda sa oznakom kvaliteta ,,Najbolje iz Vojvodine“, kao i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, obogatili su zajednički izložbeni prostor koji u najboljem svetlu predstavlja ponudu AP Vojvodine. U toku Sajma, upriličeni su susreti sa zvaničnicima iz Republike Slovenije.

Nakon ceremonije otvaranja Sajma, čiji je ovogodišnji počasni partner Mađarska, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, sa delegacijom iz Sekretarijata, održao je niz susreta i sastanaka sa brojnim zvaničnicima. Potpredsednik Đoković je razgovarao sa Nj.E. ambasadorom Republike Srbije u Republici Sloveniji Aleksandrom Radovanovićem, a upriličen je susret sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i prehrane pri Vladi Republike Slovenije, Dejanom Židanom. Izložbeni prostor Sekretarijata, na kom svoje proizvode predstavlja 26 izlagača iz Pokrajine, posetili su i predsednik uprave Pomurskog sajma, Janez Erjavec, i predsednik Vlade Republike Slovenije, Miro Cerar, prilikom posete Sajmu.

Potpredsednik Đoković je istakao da je potrebno produbljivati prijateljske i poslovne odnose dveju regija i zemalja, pogotovo u okviru oblasti koje spajaju, poput privrede, poljoprivrede i turizma, dodavši da je poljoprivredno-prehrambeni Sajam u Gornjoj Radgoni izuzetno značajan, pogotovo sa aspekta sticanja novih iskustava i praćenja trendova.

Tradicionalno obeležavanje ,,Dana Vojvodine“ biće upriličeno u ponedeljak, 22. avgusta 2016. godine uz konferenciju za medije na štandu Sekretarijata, u prisustvu brojnih zvanica i posetilaca. Toga dana, predstaviće se i učesnici značajnog turističko-privrednog projekta pod nazivom ,,Bogatstvo različitosti“, koje na jedinstven način oslikava multikulturološko znamenje vojvođanskih sela, multikonfesionalnost i multietničnost. Na taj način se kreira specifičan turistički proizvod prepoznatljiv na svetskom turističkom tržištu.

Ivan Đoković je prilikom radne posete Sloveniji obišao i Biciklistički kamp upotpunjen žičarom u Pohorju, čije su struktura i funkcionalnost primer dobre prakse koji može poslužiti kao inspiracija za buduće turističke projekte i podsticajne programe, čime se znatno obogaćuje ponuda Pokrajine. Pored toga, predviđena je i poseta Hipodroma Ljutomer, gde Kasački klub iz ovog mesta priređuje konjičku manifestaciju Kasački derbi, koji jeste još jedan u nizu primera dobre prakse, a uoči predstojećeg 7. Međunarodnog sajma konjarstva i sersana na Novosadskom sajmu, koji se održava krajem septembra.