Делегација Секретаријата за привреду и туризам на 54. Међународном пољопривредном и прехрамбеном сајму АГРА 2016 у Горњој Радгони

Покрајински секретаријат за привреду и туризам и ове године учествује на 54. Међународном пољопривредно – прехрамбеном сајму, сајму са најдужом традицијом, који се средином августа месеца сваке године одржава у Горњој Радгони, Република Словенија. На јубиларном, десетом учешћу, разноврсна понуда производа са ознаком квалитета ,,Најбоље из Војводине“, као и производа са ознаком географског порекла, обогатили су заједнички изложбени простор који у најбољем светлу представља понуду АП Војводине. У току Сајма, уприличени су сусрети са званичницима из Републике Словеније.

Након церемоније отварања Сајма, чији је овогодишњи почасни партнер Мађарска, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, са делегацијом из Секретаријата, одржао је низ сусрета и састанака са бројним званичницима. Потпредседник Ђоковић је разговарао са Њ.Е. амбасадором Републике Србије у Републици Словенији Александром Радовановићем, а уприличен је сусрет са министром пољопривреде, шумарства и прехране при Влади Републике Словеније, Дејаном Жиданом. Изложбени простор Секретаријата, на ком своје производе представља 26 излагача из Покрајине, посетили су и председник управе Помурског сајма, Јанез Ерјавец, и председник Владе Републике Словеније, Миро Церар, приликом посете Сајму.

Потпредседник Ђоковић је истакао да је потребно продубљивати пријатељске и пословне односе двеју регија и земаља, поготово у оквиру области које спајају, попут привреде, пољопривреде и туризма, додавши да је пољопривредно-прехрамбени Сајам у Горњој Радгони изузетно значајан, поготово са аспекта стицања нових искустава и праћења трендова.

Традиционално обележавање ,,Дана Војводине“ биће уприличено у понедељак, 22. августа 2016. године уз конференцију за медије на штанду Секретаријата, у присуству бројних званица и посетилаца. Тога дана, представиће се и учесници значајног туристичко-привредног пројекта под називом ,,Богатство различитости“, које на јединствен начин осликава мултикултуролошко знамење војвођанских села, мултиконфесионалност и мултиетничност. На тај начин се креира специфичан туристички производ препознатљив на светском туристичком тржишту.

Иван Ђоковић је приликом радне посете Словенији обишао и Бициклистички камп употпуњен жичаром у Похорју, чије су структура и функционалност пример добре праксе који може послужити као инспирација за будуће туристичке пројекте и подстицајне програме, чиме се знатно обогаћује понуда Покрајине. Поред тога, предвиђена је и посета Хиподрома Љутомер, где Касачки клуб из овог места приређује коњичку манифестацију Касачки дерби, који јесте још један у низу примера добре праксе, а уочи предстојећег 7. Међународног сајма коњарства и серсана на Новосадском сајму, који се одржава крајем септембра.