Obeležen Međunarodni dan devojčica

Danas je u Privrednoj komori Vojvodine obeležen Međunarodni dan devojčica, uz predstavljanje programa Mali naučni rad „Preko deteta do EKOsveta“ u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Udruženja naučnica Srbije SRNA.

U fokusu današnje svečanosti bilo je razmatranje profesionalnih mogućnosti za devojčice i podizanje svesti o rodnoj jednakosti, kao i o neophodnosti ekonomskog osnaživanja žena.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević rekao je da je potrebno ostvariti što bolju saradnju sa naukom, što predstavlja razliku između razvijenih i nerazvijenih zemalja.

„Razvijene zemlje primenjuju nova naučna dostignuća u privrednom životu, što ih čini razvijenijim od drugih. Danas se stvara nov privredni potencijal koji će nam predstavljati prednost u odnosu na sve druge privede na svetu. Hoćemo da primenimo novine u nauci i podržavamo takvu aktivnost“, istakao je Ivanišević i dodao da će resorni sekretarijat i u narednom periodu podržavati sve što omogućava privredi AP Vojvodine da bude rame uz rame sa razvijenim zemljama.

Udruženje naučnica Srbije SRNA je i ove godine, nakon uspešne prošlogodišnje realizacije, raspisalo konkurs za program Mali naučni radovi „Preko deteta do EKO sveta“, a danas su uručene zahvalnice i diplome učenicima iz deset osnovnih škola u Vojvodini koji su učestvovali u ovom programu. Predsednica Udruženja prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović najavila je i novi konkurs koji će biti raspisan do kraja ove godine.

„Udruženje SRNA radi na promociji i popularizaciji nauke među najmlađima i ohrabrujemo ih da se bave njome“, rekla je predsednica Podunavac Kuzmanović.

Svetski dan devojčica su ustanovile Ujedinjene nacije, a prvi put je obeležen 11. oktobra 2012. godine.