Ђоковић примио званичнике града Лишуи, кинеске Покрајине Џеђанг: Узвраћена посета знак оснажених пријатељских и пословних односа

 

Нови Сад, 28. јун 2018. – Делегација града Лишуи, кинеске Покрајине Џеђанг, борави ових дана у радној посети Републици Србији, а приликом данашње посете АП Војводини, делегацију је примио потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић. Делегација града Лишуи је први пут у посети нашој земљи, а сама посета је од изузетног значаја, с обзиром да од укупно 6.000 грађана кинеске националности који живе и раде у Србији, око 4.500 је управо из града Лишуи.

Посета Србији је реализована са циљем да се обиђу сународници, размене искуства, али и повезивање са стратешким локалним самоуправама, при чему би се оснажиле постојеће пријатељске, традиционалне и пословне везе и изградили мостови између Србије и града Лишуи. Долазак делегације је уприличен у сарадњи са Асоцијацијом кинеских привредника Војводине и Асоцијацијом грађана града Лишуи Покрајине Џеђанг у Републици Србији.

Приликом сусрета Ђоковић је нагласио да и поред добрих политичких односа између председника двеју земаља, пријатељство између Републике Србије и НР Кине је вишедеценијско.

,,Србија је препозната као једна од кључних земаља у пројекту ,,Један појас, један пут“. Али од самих политичких односа је далеко битније да је 5.500 Кинеза постало део нашег друштва,  постали су наши сународници, наши пријатељи, послодавци, пословни сарадници, који су допринели развоју социјалних заједница чији су део. С обзиром да су највећим делом управо из града Лишуи, може се рећи да су они и носиоци највећег доприноса, учинивши много на унапређењу привредне климе и пријатељских односа“, рекао је Ђоковић.

Председник Општинског одбора Града Лишуи Кинеске народне политичке консултативне конференције, Чен Руишанг (Chen Ruishang), посебно је истакао значај великог броја становника из града Лишуи који живе у Србији, јер су њихов допринос, рад и залагање далекосежни и драгоцени.

Сусрету су присуствовали и генерални секретар Општинског одбора града Лишуи Кинеске народне политичке консултативне конференције, Зенг Лијиан (Zheng Lijian ), директор Кинеске канцеларије  за иностране и прекоморске послове града Лисхуи, Синг Чангјонг (Xing Changyong), директор Бироа за културу, радио, филм и издаваштво града Лишуи, Су Јиаминг (Xu Jianming), извршни заменик окружног жупана Округа Јинјун, Зао Јианминг (Zhao Jianming), заменик окружног жупана Округа Суичанг, Гуо Јункианг (Guo Yunqiang), као и остали сарадници из градске управе града Лишуи и његових округа.

Високи представници града Лишуи су овом приликом узвратили посету, с обзиром да је потпредседник Ђоковић, прошле године у октобру месецу боравио у радној посети НР Кини, и срео се са представницима јавног, приватног и цивилног сектора Покрајине Џеђанг, њених градова Ханџоу, Нингбо и Лишуи са округом Јинјун.