Đoković primio zvaničnike grada Lišui, kineske Pokrajine Džeđang: Uzvraćena poseta znak osnaženih prijateljskih i poslovnih odnosa

 

Novi Sad, 28. jun 2018. – Delegacija grada Lišui, kineske Pokrajine Džeđang, boravi ovih dana u radnoj poseti Republici Srbiji, a prilikom današnje posete AP Vojvodini, delegaciju je primio potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković. Delegacija grada Lišui je prvi put u poseti našoj zemlji, a sama poseta je od izuzetnog značaja, s obzirom da od ukupno 6.000 građana kineske nacionalnosti koji žive i rade u Srbiji, oko 4.500 je upravo iz grada Lišui.

Poseta Srbiji je realizovana sa ciljem da se obiđu sunarodnici, razmene iskustva, ali i povezivanje sa strateškim lokalnim samoupravama, pri čemu bi se osnažile postojeće prijateljske, tradicionalne i poslovne veze i izgradili mostovi između Srbije i grada Lišui. Dolazak delegacije je upriličen u saradnji sa Asocijacijom kineskih privrednika Vojvodine i Asocijacijom građana grada Lišui Pokrajine Džeđang u Republici Srbiji.

Prilikom susreta Đoković je naglasio da i pored dobrih političkih odnosa između predsednika dveju zemalja, prijateljstvo između Republike Srbije i NR Kine je višedecenijsko.

,,Srbija je prepoznata kao jedna od ključnih zemalja u projektu ,,Jedan pojas, jedan put“. Ali od samih političkih odnosa je daleko bitnije da je 5.500 Kineza postalo deo našeg društva,  postali su naši sunarodnici, naši prijatelji, poslodavci, poslovni saradnici, koji su doprineli razvoju socijalnih zajednica čiji su deo. S obzirom da su najvećim delom upravo iz grada Lišui, može se reći da su oni i nosioci najvećeg doprinosa, učinivši mnogo na unapređenju privredne klime i prijateljskih odnosa“, rekao je Đoković.

Predsednik Opštinskog odbora Grada Lišui Kineske narodne političke konsultativne konferencije, Čen Ruišang (Chen Ruishang), posebno je istakao značaj velikog broja stanovnika iz grada Lišui koji žive u Srbiji, jer su njihov doprinos, rad i zalaganje dalekosežni i dragoceni.

Susretu su prisustvovali i generalni sekretar Opštinskog odbora grada Lišui Kineske narodne političke konsultativne konferencije, Zeng Lijian (Zheng Lijian ), direktor Kineske kancelarije  za inostrane i prekomorske poslove grada Lishui, Sing Čangjong (Xing Changyong), direktor Biroa za kulturu, radio, film i izdavaštvo grada Lišui, Su Jiaming (Xu Jianming), izvršni zamenik okružnog župana Okruga Jinjun, Zao Jianming (Zhao Jianming), zamenik okružnog župana Okruga Suičang, Guo Junkiang (Guo Yunqiang), kao i ostali saradnici iz gradske uprave grada Lišui i njegovih okruga.

Visoki predstavnici grada Lišui su ovom prilikom uzvratili posetu, s obzirom da je potpredsednik Đoković, prošle godine u oktobru mesecu boravio u radnoj poseti NR Kini, i sreo se sa predstavnicima javnog, privatnog i civilnog sektora Pokrajine Džeđang, njenih gradova Handžou, Ningbo i Lišui sa okrugom Jinjun.