Ђоковић о новом циклусу обука у Едукативном центру Нови Сад: Ово је јединствени развојни и привредно-едукативни модел образовања одраслих


Нови Сад, 3. април 2018. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, и директор Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад, Ђурађ Милановић, одржали су конференцију за медије поводом новог циклуса обука у овој образовној установи.

Представљени су и курсеви који се први пут одржавају у Едукативном центру, попут обуке за менаџера за маркетинг на друштвеним мрежама, за пословни и дипломатски протокол, као и обука за негу косе и тела.

Нови циклус обука подразумева веб дизајн, енглески и немачки језик, Office 365, основну информатичку обуку, знаковни језик, обуку за почетнике у пословању, обуку за вођење пословних књига, обуке за куваре, геронтонеговатеље, педикир, маникир, фризере, и руковаоце грађевинским машинама.

Потпредседник Ђоковић је навео да је у протеклој години, програмом Едукативног центра обуке прошло око 2.150 полазника.
,,Поред стандардних обука за занимања и делатности које су до сада постојале, уводе се нове, попут маркетинг менаџера на друштвеним мрежама, као и обуке за широк спектар државних институција, локалних самоуправа, али и за угоститељско-туристичке делатности. Центар је акредитован од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе за одржавање програма стручног усавршавања запослених државној управи и у јединицама локалне самоуправе. Ово ће представљати систем који ће се надовезати на државну академију за државну управу“, рекао је Ђоковић и додао да је Секретаријат са руководством Едукативног центра и уз подршку Покрајинске владе, успео да сачува Едукативни центар од престанка пословања и могућег гашења, при чему су грађани Војводине стекли трајно власништво над Центром.

,,Настојимо да унапредимо пословање Едукативног центра како би се и што више људи обучило за дефицитарна занимања, те да се кроз заједничку сарадњу са Секретаријатом и националном службом за запошљавање омогући лицима да након преквалификације и доквалификације дођу до самозапослења или новог радног места“, додао је Ђоковић и позвао заинтересовану јавност и привреду, те све оне који су у потрази за послом како би заокружили своју бизнис идеју.

Директор Едукативног центра, Ђурађ Милановић, је истакао да је већ започето са једанаест обука које спроводи Центар, те да се до краја 2018. године очекује да Центар уведе нови ISO 4063 стандард из обуке за заваривање. Увођење новог стандарда је производ учешћа Едукативног центра на међународном ИПА пројекту, чији је носилац Војвођански метал кластер (ВМЦ). Пројектом је предвиђено умрежавање металске индустрије у пограничном региону. Едукативни центар ће до краја текуће године набавити и симулатор за заваривање, који ће знатно уштедети средства за обуку за завариваче и унапредити сам квалитет обуке.

,,Посебно је важно истаћи да Едукативни центар партиципира на све међународне конкурсе од значаја за пословање Центра, заједно са нашим партнерима, за које сматрамо да би подигли ниво квалитета рада. Трудимо се да пратимо савремене трендове и овим најављујемо и чланство Едукативног центра у Асоцијацији образовних установа које се баве образовања одраслих у Европској унији“, рекао је Милановић.

Сви програми обука које предвиђа Едукативни центар су у процесу акредитације пред Министарством просвете Републике Србије.