Svečano otvoren Sajam električnih vozila ,,EV Days“ na Novosadskom sajmu

Manifestacija posvećena elektromobilnosti, ,,EV Days“, koja se danas i sutra, 15. septembra, održava na Novosadskom sajmu, svečano je otvorila ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović u prisustvu gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića i pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, Nenada Ivaniševića.

Događaj je osmišljen kao interaktivno iskustvo koje će okupiti vodeće kompanije iz oblasti automobilske industrije, proizvođače komponenti, delova i softvera za automobilsku industriju, punjača i prateće infrastrukture za električna i hibridna vozila. Panele će predstavljati najpoznatija imena iz sfere automotiv industrije iz regiona, vrhunski stručnjaci, kao i studenti. Skup su prisustvovali predstavnici državnih, lokalnih i regionalnih institucija povezanih sa predmetnom oblašću, kao i predstavnici kompanija koji imaju iskustvo odnosno planiraju uvođenje rešenja, bazirane na elektromobilnosti, u svoje poslovanje.

,,Dogovor o podršci Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam ovoj manifestaciji trajao je dve sekunde. U Pokrajinskoj vladi, a siguran sam, i u Vladi Republike Srbije, ne postoji dilema gde želimo da budemo. Želimo da budemo u budućnosti, a prošlošću neka se bave istoričari. Želimo da Srbija i AP Vojvodina, kao njen sastavni deo, budu deo budućnosti“, rekao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević.

,,Odlučni smo da zelenu tranziciju sprovedemo za razvoj industije i električnih voziola predstavlja put ka toj tarnziciji. Zelena trazicija je i politički i finasijski i naučni i ekonomski i društveni faktor razvoja svaremenog društva. Obuhvata razne oblasti delovanja ka zelenoj održivoj a pre svega cirkularnoj ekonomiji. Današnja konferencija i tema su najbolji dokaz da energetksa tranzicija nije samo pitanje ministarstsva ili jedne Vlade ili jednog sektora več je to pitanje čitavog društva. Nije dovoljno samo da proizvodimo više struje iz obnovljivih izvora kao što su grejanje ili transport, nastavljamo da se oslanjamo u najvećoj meri oslanjamo na fosilna goriva. Drumski transport globalno proizvodi oko jedne šestinu emisije CO2 i bez bavljenja ovim emisijama proces dekarbonizacije ne može biti zaokružen“, rekla je ministarka Đedović i dodala da podaci i procene Međunarodne agencije za energetiku upravo to i potvrđuju.

Prema njenim rečima, broj električnih automobila u svetu premašio je 26 miliona prošle godine pet puta više nego 2018. i 60 puta više nego 2021. godine.

,,Vlada Srbije je osnovala i Savet za stratešku saradnju Srbije i EU u razvoju lanaca vrednosti električnih vozila u našoj zemlji na čijem je čelu premijerka, a moja malenkost zamenik premijerke“, dodala je Đedović.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je podsetio prisutne da je Novi Sad je nesumnjivo IT centar u regionu i da oko 1.000 firmi zapošljavaju gotovo 15.000 ljudi sa teritorije Grada Novoga Sada i okoline.

Ova manifestacija će imati izlagački deo kao i konferenciju organizovanu u nekoliko panela što će posetiocima dati priliku da se upoznaju sa celinama koji prate životni put električnih i hibridnih vozila. Svoje iskustvo i znanje kroz panel diskusije i key-note predavanja, podeliće govornici iz najvećih svetskih organizacija koja se tiču najnovijih tehnologija vezanih za električna i hibridna vozila.

Kroz interaktivne panel diskusije razmotriće se mnogobrojna pitanja i dileme posetioca. Izlagački deo omogućiće posetiocima da testiraju električna vozila, punjače kao i da se upoznaju sa komponentama električnih vozila. Prvog dana organizovane su tri panel diskusije: Energetska tranzicija, oblikovanje budućnosti i Pametni gradovi budućnosti. Manifestacija obuhvata i izlagački deo, kao i testing zonu, održaće se i takmičenje studenata koji će rešavati problem sa kojim se susreću inženjeri automobilske industrije.

Organizatori ove prestižne manifestacije su kompanija Ninamedia i Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu, u saradnji sa RTS-om kao medijskim partnerom.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, učestvovao je na drugom panelu u okviru manifestacije ,,Electric Vehicle Days – EV Days“ pod nazivom OBLIKOVANjE BUDUĆNOSTI – SVEOBUHVATAN PRISTUP POBOLjŠANjU PERSPEKTIVE EV EKOSISTEMA.