Ivanišević uručio ugovore podrške mladima i početnicima u poslovanju

U tekućoj godini je po prvi put raspisan Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za subvencionisanje troškova za nabavku mašina i opreme za startap za početnike i mlade. Konkurs je namenjen novoosnovanim preduzećimau cilju lakšeg funkcionisanja i opstanka na tržištu, bržeg zapošljavanja, poboljšanja uslova poslovanja i unapređenja konkurentnosti i razvoja preduzetništva u AP Vojvodini, sa posebnim osvrtom na mlade koji započinju posao.

Po ovom konkursu ukupno je 9,8 miliona dinara usmereno ka 19 korisnika, kojima je ugovore uručio pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević.On je podsetio da su na ovom konkursu prednost imali privrednici koji su mlađi od 35 godina, ali da resorni sekretarijat refundira iznos sredstava i za lica koja su starija s obzirom na to da Nacionalna strategija za zapošljavanje prepoznaje i druga lica kao teže zapošljive kategorije.

„Ideja konkursa je da se pomognu početnici u biznisu. Nama je startap u biznisu važan i kada neko proizvodi ambalažu, betonske blokove, kada je reč o IT sektoru ili je vezan za industriju lepote. U sledećem budžetu ćemo napraviti razliku, odnosno napravićemo poseban konkurs za privrednike mlađe od 35 godina“, rekao je Ivanišević i dodao da će drugi konkurs biti namenjen i za one preduzetnike, koji su započeli biznis u prethodne dve godine te da da će za ove namene biti planiran dvostruko veći budžet nego u tekućoj godini.

Resorni sekretar je naveo da je protekli konkurs jedna vrsta istraživanja tržišta i potreba preduzetnika koji kreću u novi biznis, kako bi se za narednu budžetsku godinu kreirala projekcija adekvatne pomoći i odgovora na njihove potrebe, zapravo onih koji žele da pokrenu ili su već pokrenuli svoj biznis.

Pravo učešća su imali novoosnovani preduzetnici i privredna društva sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine koji su upisani u registar Agencije za privredne registre najranije 1. januara 2022. godine, registrovani na neodređeno vreme i imaju aktivan status, kao i oni koji su razvrstani na mikro ili mala pravna lica ili su preduzetnici paušalni poreski obveznici.

„Konkurs je završen 14. avgusta, a interesovanje za ovu namenu samo je po sebi pokazatelj da mladi žele da se bave privredom, te da kreiraju sopstveni biznis, ulažu u njega i tako ostvare svoje mesto u tržišnoj „utakmici“, najpre u svojoj zemlji, a potom i van granica ukoliko se ispostavi da svoju poslovnu politiku usmeravaju ka izvoznom programu.

Mnoga istraživanja su pokazala da su upravo prva i druga godina kritične za opstanak novootvorenih preduzeća, stoga je težište ovog konkursa na preduzećima koja su otvorena 2022. i 2023. godine“, podsetio je Ivanišević i dodao da su se po svakom privrednom subjektu sredstva kretala u opsegu od 200.000 do milion dinara.

Sekretar Ivanišević je najavio raspisivanje novih konkursa za početnike u biznisu već sredinom januara, dok će konkursi za zapošljavanje biti raspisani krajem februara 2024. godine.