Predstavljanje multikulturalne Vojvodine na 43. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

U okviru izložbenog prostora Vojvodine, drugog dana 43. Međunarodnog sajma turizma, priređena je celodnevna prezentacija fruškogorskih manastira i negovanja bogatstva različitosti, multikulturalnosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti, uz predstavljanje kulturnih osobenosti nacionalnih zajednica u Vojvodini.

Današnji gost – domaćin štanda je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, u okviru paviljona Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Garancijskog fonda Vojvodine.

„Predstavili smo se kao raspevana, razigrana, multikulturalna regija. Vojvodinu želimo da prikažemo kao u Dubaiju, kao najrazvijeniji region u Republici Srbiji, posebno u oblasti digitalne poljoprivrede, IT sektora, ali sve više i kao turističku regiju kojoj se ljudi rado vraćaju”, rekao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Pozdravljajući učesnike i posetioce Beogradskog sajma, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević istakla je da danas resorni sekretarijat predstavlja veliki kulturno-turistički potencijal AP Vojvodine, sa posebnim akcentom na verskom turizmu, koji je izuzetno aktuelan.

Miloševićeva navodi da je potpuno prirodna saradnja dva sekretarijata, koja povezuje kako kultura, tako i turizam, a u cilju razvoja Vojvodine, pa samim tim i Srbije. Prema njenim rečima, zato je upravo ovo prilika da posetioci Sajma najpre vide predstavljanje verskog turizma prikazivanjem filma o fruškogorskim manastirima, nakon čega će nastupiti oktet Karlovačke bogoslovije, a mogu se i degustirati manastirski proizvodi.

„Ono što je specifičnost Vojvodine kroz vekove jeste suživot sa brojnim nacionalnim zajednicama – nacionalnim manjinama, što nas je učinilo bogatijima i na ponos je svima, jer je to nešto što negujemo sa posebnim pijeteteom“, naglasila je Dragana Milošević. Ona je dodala da sekretarijat na čijem je čelu, kroz konkursne linije, i kao suosnivač, sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina i pet zavoda za kulturu nacionalnih zajednica finansira negovanje i čuvanje jezika, pisma, obrazovanja, folklora i verskih običaja, jer sve to čini njihov identitet, a reč je o mađarskoj, hrvatskoj, rumunskoj, slovačkoj i rusinskoj nacionalnoj zajednici.

Ovom prilikom Miloševićeva je pozvala posetioce Sajma da se u tu lepezu vojvođanskog bogatstva kroz predstavljanje svake nacionalne zajednice ponaosob i sami uvere.

Obraćanje pokrajinskih sekretara prevođeno je na znakovni jezik uz pomoć dragih prijatelja iz Udruženja ,,Ruke govore“.

O svojoj delatnosti govorili su i predstavnici makedonske i crnogorske nacionalne zajednice.

U okviru 100 kvadratnih metara u Hali 1 Beogradskog sajma tokom četiri dana Međunarodnog sajma turizma organizuju se raznovrsne prezentacije.

Danas je svečano otvoren veliki izložbeni prostor „Vinari Vojvodine“ u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Garancijskog fonda AP Vojvodine na Sajmu vina „Beo Wine“”. Danas i sutra, koliko traje ova manifestacija, u Hali 3 predstavlja se 25 vinara iz Vojvodine, kao i proizvođači hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića.