Sekretar Ivanišević potpisao Protokol o saradnji za realizaciju programa: Četiri miliona dinara „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“

Protokol o saradnji u vezi s realizacijom programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ potpisan je danas u Skupštini AP Vojvodine. Projekat ozelenjavanja sprovodi se 13. godinu zaredom, a za cilj ima podizanje svesti i lične odgovornosti za brigu o životnoj sredini u vaspitno-obrazovnim ustanovama i lokalnim zajednicama na teritoriji Pokrajine.

„Zaštita životne sredine je tema od globalnog značaja, interesa i dometa i mi u Vojvodini nimalo ne zaostajemo za planetarnim aktivizmom u toj oblasti. Naša je pažnja dosledno usmerena ka učenicima, koji zahvaljujući ovom programu mogu da se prepoznaju kao ključni akteri promena na polju brige o životnoj sredini. Drugim rečima, deca koja učestvuju u programu otkrivaju u sebi snažan kreativni potencijal i sposobnost da učine konkretne stvari kako bismo zaštitili životni eko-ambijent“, izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš prilikom potpisivanja.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u protekloj godini se uključio u program za očuvanje životne sredine, te je tim povodom danas i sekretar dr Nenad Ivanišević potpisao Protokol. Ivanišević je rekao da je zaštita životne sredine i jačanje svesti kod dece i odraslih, počev od obrazovnih ustanova, značajno sistemsko rešenje, te da to dugujemo naraštajima i potomcima, da nasleđeno čuvamo i prenosimo na nova pokolenja.

,,Ovu planetu nismo nasledili da bismo je uništili, već da bismo je bolju predali pokolenjima koja dolaze. Upravo ovaj projekat već trinaest godina ima za cilj da životnu sredinu učini boljom i sačuva je. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam bezrezervno podržava ovaj projekat i u 2022. godini. Nastojaćemo da oživimo i sponu sa turizmom, jer turizma bez prirode nema i svedoci smo da postoji tendencija vraćanja turista u prirodu, svake godine sve više”, rekao je Ivanišević.

U okviru programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, u toku školske 2021/2022. godine nagrađeno je 1.130 dece iz 49 obrazovno-vaspitnih ustanova. Zahvaljujući JP „Vojvodinašume“ učenici iz 12 škola su imali priliku da posete zaštićena područja Vojvodine, dok su preostali đaci iz 37 škola išli na izlet u Sremske Karlovce. Predsednik Pokreta gorana Vojvodine Aleksa Jeftić zahvalio je volonterima i prosvetnim radnicima koji su neposredno radili s decom i doprineli tome da, uprkos brojnim izazovima, izleti budu realizovani.

„Ovaj program realizuje se kontinuirano, uprkos teškoćama koje je prouzrokovala pandemija kovida 19. Partnerska saradnja doprinosi tome da se on razvija i traje punih trinaest godina. Današnje potpisivanje Protokola obavezuje sve partnere da se proaktivno izraze sa ciljem da se obiđe što veći broj škola i time programu da još veći značaj“, zaključila je koordinatorka programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ i podsekretarka u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak.

Protokol o saradnji potpisali su predstavnici šest pokrajinskih sekretarijata (PS za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, PS za urbanizam i zaštitu životne sredine, PS za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, PS za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, PS za privredu i turizam i PS za sport i omladinu), Grada Novog Sada – Gradske uprave za zaštitu životne sredine, JP „Vojvodinašume“ i Pokreta gorana Vojvodine.