Потпредседник Ђоковић у Чангша, Покрајина Хунан, НР Кина: Сарадњом и новим технологијама унапредити привреду и трговину, али не заборавити човека

 

Чангша/Хунан/НР Кина, 14. мај 2019. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, борави у радној посети кинеској Покрајини Хунан, и њеном водећем привредном центру граду Чангша, у коме се одржава први Глобални самит савремене високотехнолошке производње ,,Global High-End Manufacturing Summit – GHMS 2019“.

Ово је први скуп ове врсте у организацији Градске управе Града Чангша и Асоцијације Азија – Пацифик, у склопу кога се одржава и сајам савремене опреме за потребе грађевинске индустрије.

Самит окупља преко пет стотина компанија при ,,Fortune Global“, као и 2.000 компанија ,,Forbes Global“, водећих производних предузећа, потом домаћи и инострани дипломатски кор, представнике универзитета, истраживачких центара, инвестиционе компаније, као и еминентне финансијске стручњаке и научнике. На овај начин, домаћини Самита настоје да креирају глобалне платформе за сарадњу у оквиру кључних области – иновације, индустрију, инвестиције, трговину, дигиталну и зелену економију.

У свом обраћању, Ђоковић је истакао да данашњи ,,Пут свиле“, као највећи економски, политички и геостратешки пројекат, потврђује своју кључну улогу у омогућавању одрживости евроазијског човека, уједињујући оба континента кроз трговину, иновације, али и културу у јединствени евроазијски простор.

,,Велики кинески државници, кроз историју, доказали су да се залажу за јасан континуитет у деловању државног руководства кроз идеју умереног, односно одрживог просперитета, потом за континуирани развој производних чинилаца, индустријализације и високих технологија уважавајући људски и социјално-културолошки фактор. Напослетку, ту је и сарадња са другим државама као алтернатива неконтролисаном либералном капитализму. Многа заједничка достигнућа наших земаља, потврђују да Кина са партнерима обликује одржив и експанизван развој светске економије, али и чињеницу да је у културолошком смислу и укупној социјалној надградњи над светском економијом Кина изградила и основе трећег стуба културе људске цивилизације“, рекао је Ђоковић.

Он је додао да је уз безвизни режим, сарадња између НР Кине и Републике Србије,  најизраженија у областима енергетике, инвестиција, инфраструктуре, безбедносних питања, образовне и научно-техничке сарадње, док је притом и један од кључних инвеститора у Србији. Ђоковић је додао да је потребно проширити сарадњу и на област стандардизације и сертификације производа из Војводине и Србије, што је предуслов за повећање обима извоза на кинеско тржиште. ,,Желимо да привучемо још више кинеских инвеститора, док су стабилни политички односи основа унапређења економске сарадње двеју земаља, за шта постоје велике, а још увек недовољно искоришћене могућности“, навео је Ђоковић.

Последњих година, Чангша је лидер, како у НР Кини, тако и на светској привредној и научно-технолошкој сцени, у погледу технолошке експанзије, унапређења ефикасности производних процеса и конкурентности домаћих компанија на светском тржишту. Самит је прилика да се стратешки партнери упознају са њиховим достихнућима, али и да поделе сопствена, с обзиром да су део како пројекта ,,Један појас, један пут“, тако и пројекта ,,Дигитални пут свиле“, који намеће одређени ниво технолошког напретка и одрживости. Овим се шаље порука да се пружа глобална подршка производној индустрији, те трансформацији индустријске у дигиталну и интелигентну економију.

Потпредседник Ђоковић је присуствовао пријему који је уприличен од стране члана Сталног комитета Комунистичке партије Кине Покрајине Хунан и генералног секретара Партије Града Чангша, Ху Хенџуа.

Делегација је посетила и Међународну изложбу грађевинске опреме ,,The 2019 Changsha International Construction Equipment Exhibition – CEICEE“, која се одржава у време трајања Самита, и која окупља више од 1.200 излагача из готово тридесет земаља и региона, где се представљају нови производи и технологије.