Потпредседник Иван Ђоковић учесник међународног бизнис форума на Универзитету ,,Михаил Васиљевич Ломоносов“ у Архангелску: Интензивирати сарадњу две покрајине у више привредних области

Пословни форум у свечаној сали Северног (Арктичког) федералног универзитета ,,М.В. Ломоносов“ у граду Архангелск, Руска Федерација

Архангелск, 21. септембар 2017. – У оквиру радне посете Руској Федерацији, Архангелској области, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, учествовао је данас са делегацијом на међународном пословном форуму – Округли сто под називом ,,Јачање руско-српске сарадње, развијање билатералних веза између Архангелског региона и Аутономне покрајине Војводине“, у присуству бројних званичника ове северне руске области, представника покрајинских и градских министарстава, Архангелског универзитета, трговинских ланаца, као и гостију из других регија, из корпоративне и друштвене сфере.

Циљ сусрета је био усмерен ка успостављању сарадње двеју покрајина у области привреде и њених грана и области, науке, образовања, туризма, као и сарадња на очувању заједничког историјског наслеђа.

Архангелска област, која ове године слави јубилеј 80 година постојања јесте конститутивни субјект Руске Федерације са статусом области на простору Северозападног федералног округа у европском делу Русије. Административни центар, град Архангелск, домаћин је овог значајног округлог стола који је уприличен у свечаној сали Северног (Арктичког) федералног универзитета ,,М.В. Ломоносов“.

У свом обраћању, потпредседник Ђоковић је истакао да су стабилни и успешни односи Руске Федерације и Републике Србије, њихових регија и покрајина, интензивирани посетама највиших званичника, приликом којих је дошло до склапања многобројних споразума.

,,Сарадња између две земље је најизраженија у области енергетике, инвестиција, инфраструктуре, безбедносних питања, образовне и научно-техничке сарадње. Русија је један од кључних инвеститора у Србији. На темељу енергетског споразума, Русија је до сада улагала у области рударства, туризма, банкарског и комерцијалног сектора и осигуравајућа друштва. Србија је и једина земља у Европи изван Заједнице независних држава која је са Русијом потписала Споразум о слободној трговини 2000. године“, рекао је Ђоковић, истакавши да Покрајинска влада има два потписана споразума о сарадњи са институцијама и предузећима са територије Руске Федерације.

министар за економски развој Архангелске области Семион Алексејевич Вуименков (лево), заменик председника Владе Архангелског региона, Фоменко Евгениј Владимирович, потпредседник Иван Ђоковић, помоћник за област туризма Сергеј Тамаш

Ђоковић је додао да наведено иде у прилог чињеници да је овакав вид сарадње веома значајан у привредном, политичком и у геостратешком погледу, те да ју је потребно проширити и унапређивати, превасходно на пољу сертификације производа из Војводине, што је предуслов за повећање обима извоза на руско тржиште.

Заменик председника Владе Архангелског региона, Фоменко Евгениј Владимирович, је нагласио да поред привредне сарадње две покрајине у претходном периоду, као и успешне сарадње на бројним заједничким пројектима, потписивањем Споразума даће се нови импулс квалитету самих односа две регије, што ће представљати нову етапу у међусобним односима, њиховој прагматичности и ефикасности.

Споразум о сарадњи Архангелске области и АП Војводине, који је у припреми, је од изузетног значаја, и представља чврсто тло за јачање веза у свим правцима и сферама политичког, привредног и друштвеног живота.

Посета Архангелском универзитету, Департман за геотехнику

Потпредседник Ђоковић се данас састао и са министром за економски развој Архангелске области, Семионом Алексејевичем Вуименковим, као и са начелницом Одељења за међународну сарадњу САФУ-а, Зарубином Лиубов Албертовном, а посетио је и просторије и лабораторије Катедре за геотехнику САФУ-а.